Siker

Rengeteget vizet spórólhatnánk ezzel a találmánnyal

A vécé lehúzásakor rengeteg vizet használunk el, erre a problémára kerestek és úgy tűnik találtak megoldást amerikai kutatók.

Rendkívül síkos vécébevonatot fejlesztettek ki a kutatók, akik szerint alkalmazásával világszerte hatalmas mennyiségű vizet lehet megtakarítani az öblítésnél.

Rengeteg vizet spórolhatnánk meg az új technológiával. Fotó: shutterstock/feeling lucky

A tudósok szerint így 90 százalékkal kevesebb vízzel kell leöblíteni a vécét a használat után, ha az új bevonatot használják. Emellett a bevonat megelőzi a vécékagylókban a baktériumok elszaporodását és csökkenti a kellemetlen szagokat – ismertette a részleteket a BBC News.

A spray használatát, amely síkosabb anyaggal vonja be a vécékagylót, mint a teflon, 50 öblítés után ismételni kell, mert a vizelet oldja a bevonatot.

A kutatók a Nature Sustainability folyóiratban publikált tanulmányukban rámutattak arra, hogy a találmány jelentős vízmegtakarítást eredményezhet. Naponta több mint 141 milliárd liter vizet használ a világ a toalettek öblítésére. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a naponta vécéöblítéshez használt friss víz mennyisége hatszorosa Afrika teljes vízfogyasztásának.