Siker

Fantasztikus siker: magyar színésznő győzött az Emmy-n

Magyar idő szerint ma hajnalban a Nemzetközi Emmy-díj gálaestjén: Gera Marinának ítélték a legjobb színésznő kategóriában a díjat. Most először fordult elő, hogy magyar színésznő győzött.

Magyar győzelem is született a Nemzetközi Emmy-díj gálaestjén: Gera Marinának ítélték a legjobb színésznő kategóriában a díjat.

Gera Marinát a Szász Attila rendezte, Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért ismerték el.
Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást e rangos nemzetközi televíziós versenyben. A másik magyar jelölt, a legjobb tévé-minisorozat kategóriában indult Trezor című tévéfilm nem kapott díjat.

Köbli Norbert forgatókönyvíró és Gera Marina a Nemzetközi Emmy-díjátadón

Köbli Norbert forgatókönyvíró és Gera Marina a Nemzetközi Emmy-díjátadón (Fotó: Facebook)

Köbli Norbert forgatókönyv író hivatalos Facebook oldalán így reagált:

“Nyertünk! Nyert Marina, nyert az Örök tél, nyert Magyarország! Gratulálok Marinának! Ez az első magyar győzelem az Emmy történetében.
Köszönöm nektek a drukkolást, a figyelmet, a szeretetet!”

Az MTI-nek eljuttatott közleményben Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos is szólt a sikerről.

“Gratulálok Gera Marinának a kiváló díjnyertes alakításért és az alkotóknak, Köbli Norbert forgatókönyvírónak, Szász Attila rendezőnek, Nagy András operatőrnek, Lajos Tamás producernek és a stábnak! Büszke vagyok arra, hogy a hazai televíziós filmgyártás jelentős nemzetközi díjat nyert, és magyar alkotók vannak reflektorfényben egy saját történelmünket a világ számára bemutató történettel. Fontosnak tartom, hogy a televíziós formátumokat tovább erősítsük, minőségi és közönséget vonzó sikeres alkotások szülessenek. Remélem, hogy ez a rangos díj a hazai alkotók szemében emeli a tévéfilmek presztízsét és jobbnál jobb tévés témákkal fognak pályázni.”

A New York-i Hilton szállóban tartott díjátadón a legjobb dráma kategóriában a brit BBC televízió McMafia című alkotása nyert, a legjobb vígjátéknak Az utolsó macskajaj (The Last Hangover) című brazil komédiát ítélte a zsűri, a legjobb dokumentumfilmnek pedig a holland Bellingcat – Igazság egy igazság utáni világban című alkotás bizonyult. A biztonságos kikötő című ausztrál mű a legjobb minisorozat díját nyerte el. Haluk Bilginer török művészt a legjobb férfiszínészként ismerték el – számolt be róla az MTI.

2013-ban egyébként már született magyar siker. A Borgiák című televíziós sorozatban való közreműködéséért a legjobb jelmezért járó kreatív Emmy-díjat kapta meg Homonnay Gábor jelmezkivitelező.