×

Siker

Megújult Budapest egyik ikonikus épülete

A magyar turizmus aranykorát éli, Barcelona után Budapest a második legkedveltebb turista úticél. Ennek a trendnek egyik legújabb ékköve lehet a megújult Párisi udvar.

Több mint százéves múltra tekint vissza a megújult Parisi udvar. A mostani ház előtti épületet még a XIX. században építették, és az volt az első üzletház Magyarországon. Az 1810 körül épült párizsi Passage des Panoramas mintájára alakították ki az üzletsori folyosót, a passzázst, ami miatt a pesti köznyelv hamar „Párisi-ház” néven kezdte emlegetni.

A történelem viharai megtépázták azt a házat, ami odáig ment el, hogy majdnem teljes egészében elbontották. 1906-ban megvásárolta a telket és a rajta lévő romot a Belvárosi Takarékpénztár, egy évvel később pedig kiírtak egy pályázatot, milyen házat építsenek oda. A mostani épület alapjait 1909-ben tették le.

További képekért kattints a fotóra!

A második világháborút nagyjából sértetlenül megúszta az épület, viszont az utána érkező időszakot már komolyabb nyomot hagyott rajta. A háború után államosították az épületet és a pompás díszeket sorra leszedték az épületről, hiába tatarozták, egyre többet veszített a pompájából.

A mostani tulajok 2014-ben vették meg az épületet, 2016-ban elkezdték a felújítását és így érkeztünk 2019. decemberéhez, amikor megtörtént az átadás.

A magyar turizmus aranykorát éli. A Párisi udvar Budapest ikonikus épülete lett, önmagában turisztikai attrakció, visszakapta régi pompáját.

Schwindt-Kiss Andrea, a Párisi Udvar Hotel Budapest igazgatója az épület megnyitóján elmondta, hogy az épület mindig kiemelt helyet foglalt el Budapest életében.