Siker

Európán kívülre terjeszkedik a magyar légitársaság

Ez lesz az első Európán kívüli leánvállalata a légitársaságnak, a hosszú távok közé beleillik, később az indiai szubkontinens, a Közel-Kelet és Afrika felé terjeszkedne.

A magyar kötődésű Wizz Air Abu-Dzabiban alapít új diszkont légitársaságot – jelentette be az Abu-Dzabi Fejlesztési Holding.

A közösségi médiában is publikált közlemény szerint vegyes vállalat létrehozásáról írtak alá előzetes megállapodást Váradi Józseffel, a Wizz Air vezérigazgatójával.

A tervek szerint az új cég 2020 második felében kezdi meg az üzemelést Abu-Dzabiból, és hozzáférése lesz a kelet-közép-európai piachoz is.

Fotó: iStock.com/anyaberkut

A Wizz Air MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy az új társaság az első Európán kívüli leányvállalatuk.

A vegyes vállalat a világ legtakarékosabb keskenytörzsű gépeiből, az Airbus A321neo repülőgépekből álló flottával fog belépni az 5 milliárd potenciális utassal rendelkező európai és Európán túli piacra.

A légitársaság már meglévő és erőteljesen növekvő közép-, kelet- és nyugat-európai piacai felé kíván járatokat indítani, hosszú távon pedig az indiai szubkontinens, a Közel-Kelet és Afrika felé terjeszkedne. A Wizz Air hisz abban, hogy egy ultradiszkont modellben működő légitársaság Abu-Dzabiban hozzájárulhat ahhoz, hogy tovább erősödjön a város és a térség vonzereje mint világszínvonalú kulturális és turisztikai úti cél.

Fotó: iStock.com/nyaberkut

Az új leányvállalat „mérföldkövet jelent a Wizz Air-csoport ultradiszkont modellre épülő növekedésében, amely egyre több embernek adja meg a megfizethető utazás élményét” – idézi a közlemény Váradi Józsefet, a Wizz Air vezérigazgatóját.

A 2003-ban alapított Wizz Air diszkont légitársaság 120 gépes flottával rendelkezik, gépei 150 célállomásra repülnek. A cég éves gördülő utasforgalma a szeptember 30-ával zárult első pénzügyi fél évben elérte a 22,1 milliót, ez 17 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Árbevétele 21 százalékkal 1,6 milliárd euróra, adózott eredménye 85 százalékkal 371 millió euróra nőtt ugyanebben az időszakban.