Siker

3 ok, amiért nem tudod betartani az újévi fogadalmad

Január elsején még motiváltak vagyunk, lelkesedésünk viszont a naptárban való előrelapozással egyre csökken. Mi állhat ennek hátterében?

A Thrive Global egy ismert pszichoterapeutát és írót, Jonathan Alpertet kérdezte meg a jelenség kapcsán, aki nem is volt rest összeszedni a három leggyakoribb okot annak hátterében, hogy miért marad az újévi fogadalom a legtöbb embernél csak üres fogadkozás. Lássuk, mit mond a szakértő, és azt is, mit tehetsz, ha valamelyik oknál magadra ismertél.

  1. „A fogadalmaddal másoknak akarsz megfelelni”  

Bizony, előfordulhat, hogy csak azért szeretnél te is futni, mert a párod, a szomszédaid, a barátnőid, szüleid, gyerekeid… egy szóval körülötted mindenki imádja. Ha viszont te nem szereted teljes szívedből, és nem munkál a fogadalmad mögött egy eltántoríthatatlan, elszánt nő akaratereje, akkor az a rossz hírünk van számodra, hogy nem fogsz kitartani. 

Mit tehetsz? Nézz szembe saját álmaiddal, vágyaiddal, és légy egy kicsit önző – most jó értelemben véve: csak olyasmit fogadj meg, amire teljes szívedből vágysz. 

Fotó: Shutterstock

  1. Negativitással, tiltással, önostorozással nem jutsz előre 

Hányszor mondjuk mindannyian magunknak: „nem ehetek egy falatot sem ebből a hamburgerből, süteményből (helyettesítsd be az aktuális kedvencedet), mert már így is milyen dagadt vagyok”. Ezzel a problémát hangsúlyozzuk és bántjuk magunkat. Másra van szükséged! 

Mit tehetsz? Önostorozás és önkorlátozás helyett gondolj arra, mi mindent megadhatsz magadnak! Például bármennyi salátát szedhetsz a főételed mellé, több levest ehetsz, sőt, egy nagy pohár citromos vízzel és 10-15 perc extra sétával is meglepheted magad! 

Fotó: iStock.com/Dirima

  1. Túl általános a fogadalmad 

Nem pontosítasz, ami a szakértő szerint hiba – nemcsak azért, mert így nem jelölsz ki magadnak utat a célod felé, hanem azért is, mert így sokkal könnyebb elsétálni egy-egy fogadalom elől. 

Mit tehetsz? A „fittebb akarok lenni” vagy „spórolni szeretnék” helyett fogalmazd meg részletesen a célod. Mire vágysz? Le akarsz adni 5-6 kilót a barátnőd nyári esküvőjéig? Akkor tervezd meg, hogyan fogsz havi szinten fél kilótól, esetleg egy kilótól megszabadulni, mit változtatsz a táplálkozásodban, melyik nap mennyi plusz mozgást tudsz beiktatni. Elindulnál egy futóversenyen? Érdemes részletes tervet készíteni, mikor tudsz kardiózni, illetve erősíteni, mikor lesz pihenőnapod és akkor mit csinálsz. Ha elszántságod, kitartásod tudatossággal párosul, nem lesz, ami fogadalmad megvalósulásának útjába álljon!