Siker

5 tipp hogy 2020-ban végre leszámolj a stresszel

Nem kell, hogy a stressz rányomja bélyegét a mindennapokra – hadd segítsünk, hogy megszabadulhass tőle.
  1. Csukd be a szemed – Ha csak pár másodpercre tudod is lehunyni a szemed, érdemes megtenned, mert ez az egyszerű trükk segít kizárni a világot (szó szerint), illetve hozzájárul, hogy úgy érezd, jobban az ellenőrzésed alatt tudod tartani a dolgokat, így csökkentheted a stresszt. 
  2. Vizualizáld a saját nyugihelyed – Van olyan hely, ahol mindig boldognak, kiegyensúlyozottnak érzed magad? Ha még nincs, gyorsan válassz egyet – ez lehet egy kis zug a kertedben, a kedvenc olvasósarkod, vagy akár az a tengerpart, ahol néhány éve jártál. Hunyd be a szemed, képzeld oda magad és lélegezz! 

Fotó: Shutterstock

  1. A légzés ereje – Sok múlik azon is, hogyan veszed a levegőt – kapkodó légzés helyett érdemes elsajátítani olyan légzéstechnikát, amivel hatékonyan csökkenheted a stresszt és a szorongást. Mondunk egy példát: lélegezz be, miközben háromig számolsz, majd fújd ki a levegőt, miközben ismét háromig számolsz. Ismételd el néhányszor, és érezni fogod, hogy megnyugszol. Ha csak ezt az egy dolgot beépíted az életedbe 2020-ban, rövid időn belül érezheted a változást a közérzetedben.  
  2. Tarts szünetet és mozogj – Az ülő életmód rengeteg krónikus betegség kialakulásához hozzájárul, emellett nyilván stresszesebb leszel, ha egész nap el sem mozdulsz a gép mellől, és a feladataidon kattogsz, mint akkor, ha néha felállsz az asztalodtól, megnyújtózol, kimész egy kávéért, vagy akár néhány percet a friss levegőn tudsz tölteni. Munka előtt vagy után igyekezz legalább napi fél órát mozogni, amit hétvégén érdemes növelni – hosszú távon nemcsak egészségesebb leszel, hanem a stresszt is hatékonyabban távol tudod majd tartani. 
  3. Mantrázz – Egy ütős és/vagy vicces mantra egy pillanat előtt elűzi a feszültséget. Stresszes napokon jusson eszedbe például a következő: „kezelj minden stresszhelyzetet úgy, mint egy kutya: amit nem tudsz megenni, vagy játszani vele, azt pisild le és hagyd ott”. Ugye, mennyivel könnyebb, ha nem veszünk mindent olyan komolyan?