Siker

Kossuth-díjas színésznő lett Kaposvár díszpolgára

A Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a Nemzet Színésze január 22-én kapta meg a megtiszteltetést Szita Károly polgármestertől.

Molnár Piroska, a Színház-és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, a kaposvári Csíki Gergely Színházhoz szerződött. A 70-80-as évek jelentették a magyar színházi történet újító elképzeléseinek időszakát, amelyek főleg a Csíky Gergely Színházban nyertek teret és számos magyar színdarabot teljesen új megvilágításban vittek színpadra.

Mondhatni, hogy Kaposvár jelentette a színházi világ középpontját Magyarországon ebben az időszakban, melynek egyik fontos pillére Molnár Piroska volt. Ekkoriban olyan meghatározó egyéniségek alkották a társulatot, mint Molnár Piroska Koltai Róbert, Csákányi Eszter, Lázár Kati, Máté Gábor, Jordán Tamás, Pogány Judit, Lukáts Andor, rajtuk kívül még sok megbecsült művész és feltörekvő tehetség is a színészek között dolgozott. Olyan fiatal rendezőkkel dolgozhattak együtt, illetve teremtettek egy új színházi nyelvet, mint Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor és Babarczy László.

Fotó: Médiaklikk

A színészek nem csak végrehajtották a rendezői instrukciókat, hanem bele is szólhattak a rendezésbe, jelezhették ötleteiket elképzeléseiket. Így a színdarab megteremtése egy igazi közös, alkotói munka volt, és erre az időszakra azóta is boldogan gondolnak vissza a művészek.

Molnár Piroska később újra a kaposvári színház tagja volt, 1984-től egészen tizennyolc éven át, 2002-ig. Jelenleg a Thália Színház színésze, a kaposvári élete meghatározó időszak volt a színészi karrierjében.