Siker

Magyar lány nyerte a grafikusok Oscárját

Nemrég rendezték meg a grafikusok és illusztrátorok egyik legnevesebb díjátadóját, amelyet a tipográfiai Oscar-díjátadónak is neveznek a képzőművészek körében. Idén, ezt a megtisztelő díjat a magyar illusztrátor, Farkas Anna vehette át.

Farkas Anna ráadásul, nem egy, hanem két díjat is nyert, az egyik a legnevesebb amerikai díj, a Type Directors Club „ Certificate ot Typographic” címet nyerte el, és  a már említett tipográfiai Oscar-díjat is. Ezzel a eredménnyel bekerült a legrangosabb képzőművészek körébe világszerte.

Farkas Anna 1996-ban szerzett diplomát tervezőgrafikus szakon a Képzőművészeti Egyetemen. 1999-ben alapította az Anagraphic stúdiót, amelynek fő profilja a különleges designú lógók, emblémák, kiadványok és arculatok grafikai tervezése. 2019-ben meghökkentő önálló kiállításán a Hegyvidéki Galériában egy úgynevezett Starry-light lámpát tervezett, melyen a mérnöki pontossággal elhelyezett csillagok fényei, különös módon vetültek a falakra.

A művésznek volt kitől örökölnie a tehetségét, mert nagymamája F. Györffy Anna talán a legelismertebb és legsikeresebb magyar mesekönyv-illusztrátor volt az elmúlt évtizedekben. Neki köszönhetjük például a Mosó Masa mosodája és a Pöttyös Panni mesék illusztrációit.

Azért is nagy siker ez, mert az elmúlt 70 év során, csupán két magyar nyerhette el ezt a rangos kitüntetést. Farkas Anna egyébként itthon is az egyik legfoglalkoztatottabb tervezők közé tartozik. A művész ezelőtt együtt dolgozott a Danubius Hotels Grouppal, a Zeneakadémiával a Zeneakadémiával és a Magvető Kiadóval.

Reméljük hamarosan újabb remek munkákkal ajándékoz meg minket a neves művész!