Siker

Ilyet még nem láttunk az emberiség története során

Ha minden a kutatók elképzelései szerint alakul, akkor könnyen lehet, hogy hamarosan úgy láthatjuk majd a Napot, ahogyan eddig még sosem!

Úgy még nem láttuk a Napot, ahogyan a Solar Orbiter űrszonda segítségével szemlélhetjük majd – ha minden a tudósok számításai szerint alakul. A helyi idő szerint vasárnap késő este Cape Canaveralból útnak indított űreszköz ugyanis elsőként fogja lencse végre kapni a Nap sarkvidékeit.

A NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) űrszondája hosszú útra indult, több évig tart majd a küldetése. 2021 végén kezdi meg tudományos tevékenységét, és 2022-ben fogja először nagyon megközelíteni a Napot, majd hathavonta megismétli a manővert – írja a hirado.hu. 

A négy műszert és hat távoli érzékelésű képalkotó eszközt szállító Solar Orbiter a tervek szerint 42 millió kilométerre is meg tudja majd közelíteni a Napot. Ennél egy korábbi szonda tudott ugyan kisebb távolságot (18,6 millió km), de ennek a műszernek egész más a célja. 

Először láthatjuk felülről a Napot 

Ez ugyanis fentről fog lenézni a Nap pólusaira, és háromdimenziós felvételeinek köszönhetően a kutatók a sötét koronalyukak, a napszél és a napfoltok jelenségének tanulmányozására, megértésére is több lehetőséget kapnak, mint eddig bármikor. 

Emellett a Solar Orbiter az űrbéli időjárás előrejelzésében is segítheti a tudósokat, valamint abban is, hogy közreműködésével vizsgálhassák más naprendszerekben lévő bolygók esetleges lakhatóságát.