×

Siker

Hétezer éves sírt tártak fel a Nílus partján

Alig pár napja közölte a nyilvánossággal a Legfelsőbb Régészeti Tanács elnöke a nagy hírt, miszerint régészek predinasztikus kori sírokra bukkantak a Nílus folyó mentén, Dakahlíja tartományban.

Összesen nyolcvanhárom az alsó-egyiptomi civilizációból származó sírra leltek a régészek, melyek a Kr.e. 4. évezredből, vagy is, az úgynevezett prediansztikus korból származnak. Bár már egy több ezer éves síremlék felfedezése is világot megdöbbentő siker, de ami ennél is érdekesebb, hogy az ovális alakú síremlékekben, agyagkoporsókat, tengeri kagylót, ékszereket, valamint hétezeres éves szemhéjtust fedeztek fel a kutatók – írja az MTI.

Musztafa Vaziri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács elnöke, a felfedezést világtörténelmi jelentőségűnek nevezte, mivel a síremlékek és a kegytárgyak azt jelzik, hogy a térség akkoriban sűrűn lakott volt, bár ezt eddig semmilyen történelmi kutatás nem támasztotta alá. 

Fotó: iStock.com/Givaga

Azelőtt erről a térségről ugyanis úgy tudták, hogy szinte teljesen lakatlan volt, vagy csak nagyon civilizálatlan népek, törzsek bukkantak fel itt időről-időre. A díszített sírok és a kegytárgyak viszont arra utalnak, hogy itt éppen ellenkezőleg, virágzott a társadalmi élet hét ezer évvel ezelőtt.  

Ajmán Asmavi, a régészeti minisztérium illetékese azt is hozzátette, hogy ezek a szépen megformált agyagszobrok nagyon ritkák, csak a fejlettebb ókori népeknél megtalálhatóak, és, hogy valószínűleg még több sírhelyet rejt ez a terület, mint azt jelenleg gondolnák a régészek és kutatók.