Siker

Újabb extrém expedícióra indul Rakonczay Gábor

A Földön nem sok ilyen klasszikus expedíciós útvonal létezik. Rajta kívül még pár ember készül erre az extrém útra.

Nem sikerült Rakonczay Gábor nagy vállalkozása a múlt hónapban, hogy a világon elsőként saját készítésű, kabin nélküli óceán SUP-ján átevezze az Atlanti-óceánt, de nem adja fel, novemberben újra megpróbálja. Az extrém sportoló elsőként a hirado.hu-nak beszélt újabb, nagyszabású terveiről. Célja, hogy négy hónap alatt egyedül átszelje az Antarktiszt, mintegy 2800 kilométert megtéve – írja a hirado.hu.

Rakonczay Gábor sok kalandos úton vett már részt: kétszer átevezte, négyszer átvitorlázta az Atlanti-óceánt, 29 nap alatt kelet–nyugati irányban átszelte Grönlandot és első magyarként elérte a Déli-sarkot.

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós a saját maga által épített, merev testű, mindössze 5,5×1,5 méteres SUP-pon, vagyis szörfdeszkán (MTI/Kovács Tamás)

Legutóbb január 23-án indult útnak a Kanári-szigetekről, hogy mintegy két hónap alatt átszelje az Atlanti-óceánt saját tervezésű SUP-jával. A harmadik nap azonban megsérült a hajó tőkesúlya, ezért a sportoló saját biztonsága érdekében úgy döntött, hogy 160 megtett kilométer után visszafordul. Ugyanakkor nem élte meg csalódásként az esetet, úgy gondolja, hogy jó döntést hozott, túl sok mindent kellett volna feláldoznia ahhoz, hogy folytatni tudja az utat.

Amíg készül az útra, már az új kalandot tervezi, az Antarktiszt szeretné átszelni teljes hosszában az óceán egyik partjától a másikig. Öt éve kezdtek el először gondolkodni arról, hogy ezt meg lehet-e valósítani egyáltalán – fogalmazott a hirado.hu-nak.

A közel 2800 kilométeres távot 44 napot alatt tenné meg egyedül, ami hosszában háromszorosa lenne a 2019-es Déli-sarki expedíciónak, amikor 44 nap alatt 917 kilométert teljesített egy négyfős csapattal.