Siker

Nem semmi rekordot állított fel az űrhajósnő

Christina Koch elképesztő dolgot teljesített – szinte biztosan beletelik majd egy kis időbe, mire valaki megdönti új rekordját.

A NASA egyik űrhajósa, Christina Koch összesen 328 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, ezzel ő lett az a nő, aki egyszerre a legtöbb időt töltötte az űrben. A korábbi rekordot Peggy Whitson tartotta, ő 289 napot töltött odafenn egyhuzamban. Kochnál egyvalaki volt tovább az űrben, Scott Kelly, ő 340 napot húzott le ott. 

Christina Koch még február 6-án, helyi idő szerint délután 3 óra 12 perckor landolt két társával Kazahsztánban – írja a Techcrunch-ra hivatkozva a forbes.hu , de csak ezután hozták nyilvánosságra a hozzáértők a következő fontos adatokat. Az űrhajósnő küldetése során 5248-szor kerülte meg a Földet, és 224 millió kilométert tett meg az űrállomásban. 

A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) által 2020. február 5-én közreadott képen Christina Koch amerikai űrhajós látható űrséta közben január 15-én. Koch a tervek szerint február 6-án tér vissza a Földre, miután 328 napot töltött a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson. Jelenleg ő tartja a leghosszabb ideig az űrben szolgálatot teljesítő nők rekordját, így missziója során a tudósok olyan adatokhoz juthattak, amelyeket fel tudnak majd használni a jövőbeni Hold-, illetve Mars-missziók tervezéséhez. Fotó: MTI

Koch összesen hatszor teljesített űrsétát, ezek közül az egyik szintén történelmi jelentőségű: a Jessica Meirrel együtt megtett űrsétája volt az első olyan, amiben csak nők vettek részt.

Az űrhajósnő jól van, de át kell esnie egy kivizsgáláson (valószínűleg csak formaság), ezt – és talán némi pihenést – követően pedig a NASA-nak dolgozik majd továbbra is. Többek közt egy olyan programban is szerepet vállal, amely a hosszabb időtartamú űrutazásokat kutatja majd.