Siker

12 év után újra olimpián a női tőrözők

A női tőrvívó csapat Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállításban, nem mindennapi izgalmak után ott lehet a tokiói olimpián.

Hatodik helyen zárták a kazanyi világkupa-viadal kvalifikációs versenyét, így olimpiai kvótának örülhetnek a magyar női tőrvívó válogatott tagjai. A lányok – Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra a lengyel csapathoz képest nyolcpontos előnnyel várták a versenyt, és végül nagy izgalmak közepette, de sikerült megőrizniük két pontot ebből az előnyből. Így 12 év után újra ott lehetnek női tőrözőink az olimpián!

A magyar lányok az olimpiai részvételt érő negyedik helyről várták a kazanyi viadalt. A jó szereplésen kívül pedig arra is szükségük volt, hogy a legnagyobb rivális lengyelek – akik előtt nyolc ponttal vezettek – és németek – akik előtt 15-tel – ne jussanak az első négy közé.

Meglepetésre a lengyeleknek mégis sikerült az első négybe kerülniük, és a harmadik helyért a franciákkal találkoztak. Ők viszont izgalmas, fordulatos mérkőzésen 45:41-re legyőzték őket. Így a lengyelek maradtak a negyedik helyen, a magyar csapat pedig a hatodik helyre érve megőrzött kettőt a nyolcpontos előnyéből. Ezért az „összetettben”, azaz a kvalifikációs rangsorban ők maradtak a negyedikek – ez pedig tokiói kvótát ér.

A magyar női tőrözők 12 év után lehetnek ismét olimpiai résztvevők, és ez egyben azt is jelenti, hogy három vívó egyéniben is indítható ebben a szakágban.