Siker

Országszerte önkéntesek segítik a rászorulókat

A koronavírus-járvány miatt a magukat nehezen ellátó, főként idős embereket országszerte önkéntesek segítik, többnyire az önkormányzatok szervezésében.

A hirado.hu egy részletes cikkben foglalkozik azokkal a hétköznapi hősökkel, akik a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben is segítenek embertársaikon. Főleg azokra kell fokozottan figyelni, akik magukat nehezen tudják ellátni vagy idősebb emberek. Őket civilek segítik, sokszor az önkormányzat segítségével.

Zalában, Zalaegerszeg összefog néven önszerveződő civil csoport jött létre, hogy összefogja az önkéntes segítőket. Csütörtök estig 35-en jelentkeztek, a munkájukat, a szervezést az önkormányzat is segíti. Nagykanizsán pénteken önkormányzati támogatással 110 rászoruló, hátrányos helyzetű család részére higiénés csomagokat adnak át, amelyek fertőtlenítőt, folyékony szappant, zsebkendőt és hőmérőt tartalmaznak.

Varga Nóra, a helyi szociális központ dolgozója kerékpárral viszi az ebédet időseknek Hodászon 2020. március 20-án. A központ a koronavírus-járvány miatt nem fogadja a település időseit, a munkatársak viszik ki az ebédet, segítenek a bevásárlásban és kiváltják a gyógyszereket. Fotó: MTI/Balázs Attila

Salgótarjánban videóüzenetben hangsúlyozza az otthonmaradás fontosságát a polgármester, a városvezetőhöz zenészek, színészek, újságírók is csatlakoztak. A videóüzenet végén ismertetik azt a telefonszámot, amelyen a bevásárláshoz kérhetnek segítséget idősek és betegek.

Önkéntes fiatalok jelentkezését várják Kecskeméten és Baján is. Szerdán indult el a Gondoskodó Szolgálat Kecskeméten, amely elsősorban az egyedül élő időseket segíti alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és tisztálkodási szerek beszerzésével. A bevásárlásban szívesen segédkező önkéntesek jelentkezését a 06/20/556-2641-es telefonszámon vagy a Gondoskodó Szolgálat Facebook-oldalán várják. Az idősek ellátásához a fiatalok segítségére számítanak Baján is, az itt elérhető űrlapon lehet jelentkezni.

Siófokon a Siófok KC női kézilabdacsapatának vezetősége felajánlotta a járvány miatt használaton kívüli sportcsarnokot és sportszállót egészségügyi célokra.

De az ország legtöbb részén segítenek egymásnak az emberek, a hirado.hu oldalán meg tudod nézni, hogy a te településeden miben tudsz esetleg segíteni.