Siker

Magyar a nap képe a NASA-nál

A fénykép készítője, Majzik Lionel már szerda délután arra készült, hogy megörökítse a Fiastyúk és a Vénusz egyre szorosabb együttállását.

A Magyarországot is sújtó koronavírus-járvány miatti lakhelyelhagyási korlátozás miatt kizárólag a saját lakóhelyének udvaráról kereshetett az együttállás megörökítéséhez alkalmas helyet – közölte az asztrofotós a hirado.hu-val.

Mint írta, fontos volt, hogy a nyugati horizontra megfelelő panorámát találjon, hiszen helyi idő szerint egy 21 óra 2 perckor bekövetkező kozmikus „forgalmi dugót” szeretett volna megörökíteni.

A Fiastyúk fényes csillagai már eleve fantasztikus látványt nyújtanak, amihez ha hozzáadjuk a -4,6 magnitúdó fényességű Vénuszt, akkor szinte telítődik is a látómező, vagyis csak gondolnánk, hogy telítődik, ugyanis Tápióbicskéről nézve a Nemzetközi Űrállomás (ISS) is beköszönt a csillaghalmaz és a szerelem istennőjéről elnevezett bolygó „randevújába”.

A Földről nézve minden egymás hegyén-hátán helyezkedett el, azonban a valóságban igenis nagyon messze voltak egymástól. Az ISS akkor 422 kilométer magasságra, a felvétel készítési helyétől nézve kb. 910 kilométer távolságra, a Vénusz 97 millió kilométerre, a Fiastyúk pedig nagyjából 400 fényév távolságra volt – elemezte tovább a fotós.

„A felvételhez 10 darab 30 másodperces kép átlagát használtam fel, vigyázva arra, hogy a feldolgozás során az ISS nyoma ne sérüljön” – fejtette ki a módszert a NASA nap képének választott fotóról.