A gasztronómia a környezetvédelem egyik fontos ügye a belga Frank Folnak, aki egykori sztárséfből vált elismert tanácsadóvá. Azt a szemléletet vallja, hogy egy recept megalkotásakor a növényi alapanyagokból induljunk ki, minden egyéb összetevő csak ezután következzen.
A Fol által elindított We’re Smart kezdeményezés egyik fontos kiadványa a Green Guide, ami 43 ország, 964 éttermét értékeli a szezonális alapanyagok kreatív felhasználása, az étlapon található zöldség-, illetve gyümölcsalapú fogások aránya és egyéb fenntarthatósági kritériumok szerint, egy egytől ötig terjedő skálán, aprócska retek formájú szimbólummal, és ebből választja ki a legjobbakat – írja a magyarkonyha.hu.
Fotó: Shutterstock
A Legjobb Vegetáriánus Étterem címet a lyoni Culina Hortus-nak ítélték, a Legjobb Vegán Étterem pedig a londoni Vanilla Black lett. 79 hely kapta meg az előkelő 5 retek minősítést.
Az idei kiadvány egyetlen magyar résztvevője a Costes Downtown 3 retekkel, külön megemlítik modern, helyi alapanyagok inspirálta ételeit, melyekben a zöldségek színe, íze és textúrája hangsúlyos szerepet kap.