×

Siker

Élő festménnyé változtatta magát

Mit csinál a művészettörténész, ha a járvány idején nem járhat múzeumokba? Ő maga válik élő festményekké. Legalábbis, Márton Ildikó így tett, és fotóin a lehető legnagyobb pontossággal imitálja a híres festményeket. 

 

Marton Ildikó április eleje óta készíti ezeket a festmény utánzatokat, melyeknek mind ő a főszereplője. A művészettörténész lány a Szépművészeti Múzeum „homemade” pályázata miatt kezdett bele ebbe a furcsa hobbiba. A pályázat célja, hogy otthoni körülmények között kreáljuk meg a legendás festmények lehető legpontosabb fotó utánzatait. Marton Ildikó pedig ezt olyan nagyszerűen tette, hogy a játék ötödik hetében az ő egyik műalkotását választották ki nyertesnek. A Toulouse-Lautrec Ülő bohóc című litográfiájával nyert, és számos számos más legendás festő híres festményeit gondolta újra lakása magányában.

A képen látható Toulouse-Lautrec Ülő bohóc című festménye Ildikó elgondolásában.

Azóta pedig a művészettörténész lányra, csak úgy tekintenek a rajongók, mint az élő festmények sztárjára. A Festmény parafrázisaiban nemcsak a jelmezekre, pózokra és a főszereplő arckifejezésére fordít különös figyelmet, de az eredeti festményeken látható kellékeket, bútorokat, textíliákat is a maga módján igyekszik, a lehető legnagyobb pontossággal lemásolni.

Ezeken a képeken pedig Goya és Munkácsy egy-egy legendás festményének parafrázisai láthatók.

Marton Ildikó lakásában életre kelnek a világ legtöbbre becsült festményei, szerény kellékeivel, és mélyreható tekintetével pedig új oldalait mutatja meg ezeknek az ismert műalkotásoknak.