Siker

Nemzetközi siker: Forgács Péter kapta a Sárkányok Sárkánya díjat

A neves magyar rendező, Forgács Péter nyerte el idén a rangos Krakkói Filmfesztivál (KFF) Sárkányok Sárkánya elnevezésű életműdíját. A fesztivált immár hatvanadik alkalommal rendezték meg, idén azonban online közvetítették. 

Forgács Péter június 2-án vehette volna át személyesen a megtisztelő filmes díjat, de a járvány okozta korlátozások miatt videóban köszönte meg a nemzetközi elismerést. A Krakkói Filmfesztivál díjátadói ünnepségét ősszel fogják megtartani. 

A fesztivál programját a kiválasztott neves rendezők és médiaművészek alkotásaiból válogatták össze. Az online közvetítését eddig csak a lengyel nézők láthatták március 31. és június 7. között. Forgács Péter zseniális életművéből a Dunai exodus, a Hunky Blues – az amerikai álom és a Miss Universe 1929 című dokumentumfilmek kerültek be a programba. 

A szemle zsűritagjai a következő szavakkal illették a magyar filmes mester eddigi életművét: a mozi alkimistájának, jeles magyar dokumentumfilm-alkotónak, és világhírű médiaművésznek nevezték. Ezenkívül még megemlítették Forgács Péter alkotásainak speciális és ritka, archív dokumentumokat felhasználó filmtechnikáját. Azt is kiemelték, hogy az általa vezetett Privát Fotó és Film Archívum 1983-as megalapítása óta ő az úgynevezett „found footage” kísérleti műfaj legnagyobb mestere egész Európában. 

A Sárkányok Sárkánya nevű életműdíjat a Krakkói Filmfesztiválon az előző években többek között Werner Herzog német, Allan King kanadai, Helena Trestíková cseh rendezők kapták meg.