Siker

A Cannes-i Filmfesztiválon debütál Gryllus Dorka új kisfilmje

A Gryllus Dorka főszereplésével készült Agapé című vizsgafilmet idén meghívták a 73. Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation fesztiválra. A rangos nemzetközi szemlén a világ legjobb egyetemi vizsgafilmjeit sorakoztatják fel. 

Bereznai Márk a budapesti Metropolitan Egyetem mozgóképkultúra és média szakirányának végzős hallgatója, egy egészen különleges kisjátékfilmmel került be a világhírű filmfesztiválra. Az Agapé című 16 perces film egy tizenéves filmőrült, és egy elvarázsolt, egyedülálló negyvenes nő titkos szerelmi kapcsolatát mutatja be. A főszerepekben Gryllus Dorka, Kenéz Henrik Ágoston és Egri-Rónay Benjamin láthatók.

A Cinéfondation programot már 32 éve rendezik meg, a fesztiválra pedig a világ legjobb diploma-és vizsgafilmjeit válogatja be a zsűri. Évente több mint 2000 alkotást küldenek be a hallgatók, amiből csak 15 film kerülhet be a legjobbak közé, és csak hármat díjaznak. A tavalyi válogatásban Moldovai Katalin Ahogy eddig című diplomafilmje szerepelt. 

Bereznai Márk így fogalmazta meg, mit is jelent neki a megtiszteltetés, hogy kisfilmjével bekerült a Cinéfondation programba:

„Nagyon nagy elismerés. Amikor elkészült az Agapé, szűk körben kaptam rá néhány pozitív visszajelzést, aztán beválogatták a Friss Húsra– ez volt az első sokk –, de nem gondoltam volna, hogy a Cinéfondation művészeti vezetőjének is elnyeri a tetszését. Ez egyben visszajelzés is, hogy Barna Máté és Kőváry Dani osztálytársaimmal, és Gryllus Dorkával és Kenéz Ágostonnal kiemelkedőt raktunk össze.”

Bár az, hogy a fiatal rendező filmje kijut Cannes-ba, már önmagában őrült nagy siker, de azért reméljük, hogy az Agapét díjazni is fogják!