×

Siker

Megvan Magyarország legjobb kenyere

Ötfős szakmai zsűri, nyílt értékeléssel választotta ki a döntőbe jutott kenyerek közül azt, amely a legjobban megfelelt a szigorú bírálati szempontoknak.

A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg Kenyérversenyét. Két kategóriában – Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér – mérettethették meg termékeiket a magyar pékek. Hogy végül melyek lettek a kategóriájukban a legjobbak, csak augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben derül ki – írja az origo.hu.

A Magyar Pékszövetség idén két kategóriában hirdette meg Kenyérversenyét. Az egyik a Szent István napi kenyér kategória, a másik pedig az Innovatív kenyér kategória. Azért volt szükség a két indulásra, hogy minél jobban be lehessen mutatni a magyar pékek kreativitását. Az Innovatív kategóriában gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek.

A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyéré. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, úgy, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, esetleges tájjellegére.

A zsűri vizsgálta, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek, többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, milyen minőségi jegyekkel bír a kenyér héjazata, a bélzete, illata, íze és az aromája.

Az első előzsűrizés után kategóriánkénti a legjobb 7 terméket hívták be 2. körös bírálatra, összesen 15 kenyeret (7 db Szent István napi és 8 db Innovatív – holtverseny miatt).

A szakmai zsűri értékelését a Pékszövetség munkatársai összesítik és az eredményt egészen augusztus elejéig hétpecsétes titokként őrzik. A nagyközönség először augusztus 19-én a Magyar Ízek Utcáján a Várkert Bazárban kóstolhatja, és vásárolhatja az év kenyereit.