Siker

Szerette volna még látni 90 éves apját, életveszélyes utat vállalt

Juan Manuel Ballesterónak esze ágában sem volt kivárni, míg eltűnik a koronavírus. Inkább 85 napig hánykolódott az óceánon át egy kis portugál szigetről haza, Argentínába.
A koronavírus miatt a dél-amerikai ország lezárta reptereit és kikötőit, ám a bizonytalan ideig tartó blokád nem tartotta vissza a 47 esztendős tengerészt a hazatéréstől. Vitorlás lélekvesztőjét alaposan megpakolta rizzsel, tonhalkonzervvel és gyümölccsel, majd nekivágott a közel háromezer kilométeres csónakázásnak.
Szerette volna még látni 90 éves apját, mielőtt beköszönt a „világ vége”.

Barátai mindent megtettek, hogy lebeszéljék Ballesterót a képtelen utazásról, de ő hajthatatlan maradt, dacára annak, hogy még a portugál hatóságok is figyelmeztették: ha bajba kerül és visszafordul, nem valószínű, hogy beengedik az országba, melyet most elhagyni készül.

Fotó: Juan Manuel Ballestero

„Tudtam, hogy egyirányú jegyem van, nincs visszaút” – mesélte a tengerész.

Az Atlanti-óceánt keresztülvitorlázni még ideális körülmények közt, profi felszereltséggel  sem egyszerű, Ballestrónak pedig távolról sem állt rendelkezésére minden szükséges eszköz az úthoz. Többek közt az üzemanyaga is kevésnek bizonyult, jobbára a szelek szárnyán volt kénytelen közlekedni. Ehhez vegyük még hozzá az ijesztő egyedüllétet, közel három hónapon át.

Szerencsére tengerészünk élete nagy részét vitorlázással töltötte, kis vitorlását is azért vásárolta 2017-ben, hogy körbehajózza vele az egész világot. És akkor jött a koronavírus.

Hazafelé, a végtelen óceánon Ballestero úgy érezte, a „legnagyobb szabadság börtönébe” van bezárva. Egyedüli társai a fel-felbukkanó delfinek voltak. Elmondása szerint a hit általi alázat tartotta benne a lelket.

Amikor június 17-én megérkezett Mar del Plata kikötőjébe, hősnek kijáró ünneplésben részesítette az őt fogadó tömeg. Miután vírustesztjei negatív eredményt mutattak, végre hazája földjére léphetett.