×

Siker

Sok száz embert beszélt le az öngyilkosságról a Szikla Angyala

Ahol élet van, ott van remény is. Kevés ember ismerte ezen igazság lényegét jobban, mint Don Ritchie, akit a „Szikla Angyalaként” emlegetnek Ausztráliában. A férfi ugyanis sok száz alkalommal avatkozott közbe, amikor valaki öngyilkossági szándékkal állt fel egy veszélyes ausztráliai sziklaoromra: egyszerűen lebeszélte őket az ugrásról, például úgy, hogy beszélgetni, teázni-sörözni hívta őket közeli otthonába.

Ritchie mindennél jobban szerette azokat az apró ajándékokat és képeslapokat, amiket azoktól kapott élete során, akiket annak idején visszatartott az utolsó lépéstől – attól, amely a veszélyes szikla ormán a halálba vezette volna őket. A haditengerészet veteránja ötven évet élt le a Sydney keleti részén található Watsons-öbölben, sziklától nem messze. Szokása volt, hogy amikor egy-egy halálra készülőt meglátott a szikla peremén, ő azonnal odasietett, míg családja a rendőrséget riadóztatta.

Fotó: Shutterstock

Tony Doherty atya, Rose Bay plébánosa egy rádióműsorban idézett fel egy történetet, amely a sziklához és Ritchie-hez fűződött. Mint elbeszélte, arra jártában egy alkalommal csoportosulást látott a Watsons-öböl szikláin. Közelebb ment, és a szikla szélén egy embert látott hason fekve, aki kedves hangon beszélt egy rémült vietnámi-forma emberrel – aki éppen arra készült, hogy eldobja magától az életét. „Hallottam, hogy ez a hason fekvő figura egyre csak ösztönzi őt, hogy térjen vissza a szikla belső, biztonságos részéhez. Csodálatos, lágy, kedves hang győzködte a halálra készülőt arról, hogy ne ugorjon. ”

Ritchie akkor sikerrel járt, de nem minden közbeavatkozása volt ilyen szerencsés kimenetelű. Ő maga mesélt 2009-ben a The Sydney Morning Heraldnak egy csendes fiatalemberről, akihez hiába beszélt, az csak nézett maga elé. „Úgy fél órát beszéltem hozzá, és közben úgy éreztem, hogy jó úton haladok a megmentése felé. Aztán megkérdeztem tőle: Nem jössz el hozzám egy csésze teára vagy sörre? De azt válaszolta: Nem. Egy határozott mozdulattal lelépett a szikláról, csak a felröppenő kalapja maradt a kezemben” – emlékezett vissza a szomorú történetre a Szikla Angyala – ahogy a környékbeliek hívták Ritchie-t.

De ő sosem adta fel, azt mondogatta: soha ne félj beszélni azokkal, akiknek szükségük van erre. „Mindig jusson eszedbe az egyszerű mosoly, a segítő kéz, a meghallgató fül és kedves szó ereje” – figyelmeztetett.

Amikor Don Ritchie 85 éves korában meghalt, azt írták a lapok, hogy élete során körülbelül 500 embert mentett meg az öngyilkosságtól. A hivatalos létszám „csak” 160… 2011-ben, halála előtt egy évvel megkapta az Ausztrália Hőse állami kitüntetést is. Ha valaki, hát ő nagyon megérdemelte!