×

Siker

Egy magyar testvérpár a világ két leggyorsabbja

Arianna Fontana olimpiai bajnok sportoló a magyarokkal készül fel a 2022-es, pekingi téli olimpiára. Részben azért döntött így, mert szerinte a világ két leggyorsabb rövidpályás-gyorskorcsolyázója Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang.

„Nekem nagyon fontos, hogy ilyen klasszisokkal edzhessek együtt” – egyenesen így fogalmazott Fontana, amikor arról beszélt egy interjúban, hogy miért a magyarokkal készül fel az olimpiára. Arról is beszélt, hogy nem volt teljesen ismeretlen számára a „magyaros” közeg, mert tavaly nyáron már néhány hetet együtt töltött a magyar válogatottal, amikor az az olaszországi Courmayeurban edzőtáborozott.

A 30 éves gyorskorcsolyázó és férje kifejezetten jól érzik magukat a magyar fővárosban. Férje szerint (aki egyben edzője is) fantasztikus edzői stáb segíti a magyar csapat munkáját, a kínai Csang Csing (Lina) és Bánhidi Ákos mellett pedig külön kiemelte dél-koreai születésű Dzse Szu Csunt, aki versenyzőként az ő edzője volt.

Fotó: MTI

„Ezért jöttem Magyarországra, mert itt minden feltétel adott, hogy felkészüljek a következő téli olimpiára” – jelentette ki a világ egyik legjobb női rövidpályás-gyorskorcsolyázója.

Nem Fontana az első kiváló rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki úgy döntött, hogy a magyarokkal készül, tavaly a szintén olimpiai bajnok orosz Szemjon Jelisztratov edzett a válogatottal állandó jelleggel – idézte fel az MTI.

Fontana a 2018-as, phjongcshangi olimpián a női 500 méteres számot nyerte meg, emellett két ezüst- és öt bronzérme van a 2006-os, torinói játékok óta. Egyetlen világbajnoki címét 2015-ben 1500 méteren érdemelte ki, de további 12 alkalommal állhatott dobogóra. A kontinensviadalokról több mint húsz aranyérme van!