×

Siker

Rénszarvasháton, szamárkordén viszik az oltóanyagot

Az UNICEF munkatársai nem ismernek lehetetlent, ha kell, rénszarvasháton, biciklin vagy szamárkordén juttatják el a vakcinákat a gyerekekhez. A koronavírus miatt most minden eddiginél nehezebb a dolguk.

Mintegy 80 millió egy éven aluli gyermek oltása vált bizonytalanná, miután az UNICEF több mint 30 immunizációs programját kénytelen volt felfüggeszteni a koronavírus-okozta intézkedések és forráshiány miatt.

A COVID-19 ellen ugyan még nincsen vakcina, más halálos betegségek ellen azonban igen – ám ezek ilyen körülmények között nehezebben és jóval költségesebben jutnak el a „címzettekhez”: a gyerekekhez.

Tavaly 14 millió csecsemő maradt oltás nélkül, míg 6 millióan pedig csak az oltások egy részét kapják meg. Idén ennél sokkal rosszabbak a kilátások, a globális COVID-19 járvány soha nem látott kihívások elé állította az alapvető védőoltások beszerzését és szállítását világszerte.

A vakcinák szállítását minden esetben helyi, a körülményeket jól ismerő munkatársak végzik. A koronavírus járvány alatt sok oltóközpont bezárt, a tömegközlekedés nem működik, az emberek félnek kimozdulni, a vakcinákat az egészségügyi dolgozók tényleg háztól házig viszik – bárhol is legyen az a ház. Az UNICEF munkatársainak gyakran saját épségüket kockáztatva, mocsáron, hegyeken és folyókon keresztül kell átkelniük, hogy teljesítsék küldetésüket. Ráadásul az sem mindegy, hogyan végzik a szállítást, hiszen a vakcinák speciális körülményeket igényelnek: az oltóanyagokat szigorúan 2 és 8 Celsius fok között kell tárolni.

Fotó: UNICEF

Ahogy a kép is tanúsítja, Mongóliában sem egyszerű a helyzet, az egészségügyi dolgozók rénszarvasháton szállítják a kanyaró és a rubeola elleni védőoltásokat a távoli Khövsgöl ’Aimag’ tartományba. A tél közeledtével egyre nehezebben tudják megtenni a hosszú utat: mivel sok család otthona autóval nem elérhető, sokat gyalogolnak, a folyókat pedig egy révész segítségével, kézzel irányított komppal szelik át.

Fotó: UNICEF

Maliban a közbiztonság romlása és a motoros forgalom korlátozása miatt az oltási csapat szamárfogattal utazik, hogy eljussanak a Mopti régió távoli falvaiba. Moptiban minden negyedik háztartás több mint 15 km-re fekszik a legközelebbi egészségügyi központtól, és 18 ezer (!) emberenként csak egy szakképzett orvos elérhető.

Fotó: UNICEF

Az UNICEF munkatársa kerékpárját megemelve keresztez egy mocsárt, hogy a védőoltásokat eljuttassa a Kongói Demokratikus Köztársaság legtávolabbi egészségügyi zónájába, Manonoba.

Fotó: UNICEF

Roslinda Narawayan szülésznő és asszisztense egy vanuatui faluba igyekeznek. Három órát kell gyalogosan megtenniük, hogy elérjenek a távoli településre. Mivel az oltóanyagot nem tudják hűtőszekrényben tárolni, a vakcinákat érkezésük után rögtön be kell adni. Roslinda három napon keresztül próbált kapcsolatba kerülni a távoli egészségügyi központ nővérével, de a korlátozott kommunikációs hálózat miatt úgy döntött, így is útnak indul.

Fotó: UNICEF

Az UNICEF munkatársai Ashwak Althabibi egyszobás házához érkeztek Jemenben. Mivel a házhoz utak nem vezetnek, autóval nem elérhető és így a köveket megmászva kellett elvinniük a szükséges oltást a gyermek számára.

Fotó: UNICEF

A négyéves Rayana gyermekbénulás elleni oltásra vár India egyik távoli tartományában. Az UNICEF dolgozója kötélen mászva szeli át a heves folyót, hogy eljuttassa hozzá az életmentő vakcinát.

Az UNICEF Magyarország is harcot folytat az immunizációs programok folytatása érdekében. Most bárki részt vehet ebben a küzdelemben, további infók itt: https://unicef.hu/immunizacio.