×

Siker

Gryllus Dorkával a főszerepben aratnának Cannes-ban

Idén is jól szerepelnek a filmes versenyeken a Budapesti Metropolitan Egyetem Képalkotás-Mozgóképkultúra és Média alapszakjának hallgatói. A 73. Cannes-i Filmfesztivál Cinéfondation válogatásában, azaz a filmes egyetemek legjobbjai között Beleznai Márk másodévben készített vizsgafilmje, az Agapé versenyez.

A kétezer vizsga- és diplomafilmből beválogatott 17 alkotásból a májusban elhalasztott teljes filmfesztivál rövidebb programját felvonultató, októberi Cannes 2020 Special nevű eseményen választják ki a három abszolút győztest.

Cannes 2020 Special címen, október 27-29. között rendezik meg az eredetileg májusra tervezett, világhírű Cannes-i Filmfesztivál egy részét – ősszel a rendhagyó körülmények miatt elhalasztott esemény rövidített programját tekinthetik meg az érdeklődők. A filmes egyetemek legjobbjai között, a Cinéfondation válogatásában Beleznai Márk, a Budapesti Metropolitan Egyetem végzős hallgatójának vizsgafilmje is versenyez.

Jelenet a filmből

A 16 perces rövidfilmben egy tizenéves filmrajongó (Kornél) és egy negyvenes éveiben járó egyedülálló nő (Hanna) ismerkedik meg egymással. A két, elsőre teljesen eltérő karakter hamar ráébred, hogy hasonló múltbeli élményeik miatt több közös van bennük, mint gondolták, emiatt pedig valószínűtlen kapcsolat kezd kialakulni közöttük. A főszerepekben Gryllus Dorka, Kenéz Ágoston és Egri-Rónay Benjamin láthatók.

„Amikor megismerkedtem az Agapé forgatókönyvével és benne Hannával, örömmel mondtam igent a felkérésre – mondta el Gryllus Dorka színésznő. – Nagyon szerettem együtt dolgozni Márkkal és vidám stábjával. Márk nagyon tisztán, pontosan lát és érez, a forgatás így gördülékenyen és szervezetten zajlott, nagy öröm volt – sok profi megirigyelhetné.”

Az 1998-ban alapított Cinéfondation programba a világ filmes képzést nyújtó egyetemeinek hallgatói nevezhetik diploma- és vizsgafilmjeiket. A zsűri évente több mint kétezer alkotásból 15-20 filmet választ be a programba, a legjobb három alkotást pedig a Cannes-i Filmfesztivál programjának részeként díjazza. Beleznai Márk Agapé című rövidfilmjének sikeréért október 28-án izgulhatunk.