Siker

Olaszországban is rettegtek a magyar horrorfilmtől 

A november 3-án megrendezett 20. Trieste Science+Fiction filmfesztiválon Bergendy Péter horrorfilmje, a Post Mortem vihette haza a különdíjat a kísértetfilm műfajában, illetve a nagy presztízsű Méliès zsűri elismerő oklevelét is elnyerte.

A kuratórium tagjai kiemelték, hogy az 1918-ban játszódó magyar film hátborzongató hitelességgel mutatja be a spanyolnáthát, és az akkori életkörülményeket. A Méliès zsűri „zord, briliáns horrorfilmként” írta le Bergendy Péter alkotását, és főként azt méltatták, milyen különleges technikai bravúrokkal keltette életre a száz évvel ezelőtti korszakot. 

A Post Mortem világpremierje a varsói filmfesztiválon volt októberben, és a sitgesi filmfesztivál is meghívta rangos válogatásába, ezt követően pedig San Sebastianban és Malagában folytatódik majd a film turnéja.

Fotó: facebook.com/postmortemmozi

Bergendy Péternek nem ez az első nemzetközi sikere, A Trezor című filmjéért Emmy-díjra jelölték, és a legendássá vált A vizsga című filmje pedig elnyerte az arany Hugó-díjat a Chicagóban megrendezett fesztiválon. 

„Nagyon örülünk ennek az olaszországi sikernek és a zsűri megtisztelő véleményének, amelyben a Post Mortem-et olyan briliáns megvalósítású, kitűnő minőségű horrorfilmnek nevezik, amely a műfaj koncepcióját tökéletesen testesíti meg, és tudatosan megújítja a klasszikus kísértetfilm zsánerét. Kell ennél több egy horrorfilm rendezőjének?” – nyilatkozta Bergendy Péter.

A Post Mortem 1918 fagyos telén játszódik, ahol a fiatal vándorfotós azzal keresi a pénzét, hogy a vidéket járva elkészíti a spanyolnáthában elhunytak utolsó képét családjuk körében. Utazása során egy zord és különös faluban találja magát, ahol egyre több természetfölötti jelenséggel találkozik. A horrorfilmben olyan nagyszerű színészeket láthatunk, mint Klem Viktor, Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor. 

A várva-várt film 2021 januárjában érkezik majd a magyar mozikba.