Siker

Jó lesz az idei évjárat, de kevés

A minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége.

A Hegyközségek Nemzeti Tanács a szüret felénél úgy látta, hogy a maximális terméshozam 2020-ban 3,5-3,6 millió mázsa körül alakulhat, amely megközelítőleg 2,2-2,5 millió hektoliter bor előállítását vetíti előre. Ez a mennyiség nemcsak a múlt évi 2,7 millió hektolitertől marad el, de az előzetesen becsült mennyiségtől is – írta az MTI.

Akkor arról volt szó, hogy a minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége. A szőlőárak országosan a tavalyihoz képest valamivel magasabbak, némely vörösboros borvidéken jelenleg is egyeztetnek a felvásárlási árakról.

szőlő bor szőlészet borászat

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

A Varga Pincészet viszont a héten már arról adott hírt az MTI-nek, hogy az idén három hónapon át tartott a szüret, az időjárás és a környezeti feltételek sok szempontból kedveztek a szőlőknek, amiből 17,8 millió kilogrammot dolgozott fel a badacsonyi és az egri borvidéken feldolgozóüzemekkel rendelkező

A pincészet által összesen feldolgozott 17,8 millió kilogrammnyi szőlő mennyisége 0,8 millióval marad el az előző évitől. Ebből az évjáratból lehetőségük lesz mintegy 1,5-2 millió litert folyóborként is exportálni – tájékoztatott Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos. Közölte: a fehérboroknál kimagasló minőséggel számolnak mind az illatos, korai fajták, így a rozék, mind pedig a testes, késői szüretelésű fehér tételeik esetében, és lesznek emlékezetes vörösborok is a 2020-as évjáratból