×

Siker

Nemzetközi díjakat nyert a magyar tökmag-áfonya praliné

A Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot.

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. Ez az év azért is nagyon izgalmas a magyar kézműves csokoládé manufaktúra számára, mert megnyitották első budapesti üzletüket, a Sweetic Budát, ami egy csokoládé bár és egy specialty kávézó harmonikus házassága.

Fotó: Sweetic Buda

Különleges elismerésekben részesült nemrég a szigetszentmiklósi Sweetic csokoládé manufaktúra pralinéja. A Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya bonbon megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. A fényesen csillogó bonbon belsejében kétféle töltelék található. A frissítő, kicsit édesebb áfonya nagyon jól harmonizál a remek minőségű tökmagkrémből készült réteghez, s mindezt, az ízvilághoz passzoló leheletvékony étcsokiburokba töltötték. A bonbon felületének játékos zöld, csodásan csillogó díszítése is az ízvilágot idézi.

Fotó: Sweetic Buda

A nemzetközi gasztronómiai versenyeken a Sweetic két további alkotása is sikerrel járt: a Great Taste Awards-on egy aranycsillagot kapott a tejcsokoládé burokba töltött pekánpraliné ropogós mogyorókrokanttal. Az Academy of Chocolate Awards pedig különdíjjal ismerte el a CS 4970 fantázianevű, Camino Steve tiszteletére készült pralinét. Utóbbi az általa megmászott hegyekre emlékeztető formát kapott Zala Judit kezei által. A fehéren megjelenő fekete pöttyök és arany díszítés pedig a bonbon belsejében található csodás tonkababos sárgabarack betétet jelképezi. Ehhez adtak még egy kis ropogós mogyorópraliné réteget, és mindezt tejcsokoládéba rejtették el.

Fotó: Sweetic Buda

Az elmúlt 6 évben, 3 különféle világversenyről összesen 30 díjjal tértek haza Zala Judit alkotásai. Tavaly pedig a világ élvonalbeli csokoládékészítői közé kerültek be azzal, hogy Zala Judit pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia venezuelai étcsokoládéburokba megálmodott kombinációja három aranycsillagot nyert a Great Taste Awards-on. Magyar praliné ilyen elismerésben korábban még soha nem részesült, 2019-ben pedig ebben a kategóriában egyedül a Sweetic kapta meg ezt az elismerést, így világbajnokok lettek.

Fotó: Sweetic Buda

A világ legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének, a Great Taste Awards-nak a szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztrokritikusokból, Michelin csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak (Harrods, Selfridges, Harvey Nicols, Fortnum&Mason, Whole Food Market) beszerzési igazgatóiból áll össze, akik mintegy 12 777 termékmintát kóstoltak meg február-július között. A kóstolás folyamata több mint ezer órát vett igénybe. A tárgyilagosság érdekében az értékelés „vakkóstolással” történt, s ennek során csak a csomagolás nélküli termékek ízösszetételét, a termékben fellelhető ízjegyek harmóniáját, az élelmiszer küllemét vizsgálták. Ezt a megmérettetést már 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.