Siker

Kevesebb orrszarvú és elefánt esett orvvadászok áldozatává 2020-ban

Namíbiában eredményes volt a szigorúbb ellenőrzés.

Visszaszorulóban van az orrszarvúk és elefántok orvvadászata Namíbiában a szigorúbb ellenőrzés és a bírságok összegének emelése miatt – jelentette be csütörtökön a namíbiai kormány.

Fotó: MTI/EPA

A hatóságok hatékony fellépésének köszönhetően tavaly lényegesen kevesebb, 30 orrszarvú lett orvvadászok áldozata. Az előző évben 50, 2018-ban pedig 79 példányt öltek meg illegálisan az országban – idézte a javuló tendenciát mutató adatokat Romeo Muyunda, a namíbiai környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

Mint hozzátette: 2020-ban 11 elefántot öltek meg, míg 2019-ben 13 példány esett áldozatul az orvvadászoknak. Muyunda részben a megszigorított felügyeletnek tulajdonította az orvvadászat visszaszorulását. Mint mondta, a rendőrség, a központi hírszerzés, a civil társadalom és a magánszektor összefogása segített az orvvadászat megfékezésében.

indiai elefánt erdőben

Fotó: Shutterstock

Namíbiában az orvvadászat büntetését 200 ezer namíbiai dollárról (3,8 millió forintról) 25 millió namíbiai dollárra (476 millió forintra) emelték fel, a kiszabható börtönbüntetést pedig 20 évről 25 évre növelték.

A dél-afrikai ország ad otthont a világ második legnagyobb orrszarvú-populációjának. Az országban él a keskenyszájú orrszarvúk egyharmada.

Az afrikai orrszarvú-populációt az orvvadászat az elmúlt évtizedekben megtizedelte. Az orrszarvúk tülkének nagy felvevőpiaca van Kelet-Ázsiában, ahol a gyógyászatban és az ékszerkészítésben használják fel.