Siker

A Felpéci Tájház érdemelte ki az Év Tájháza címet

A Felpéci Tájház érdemelte ki az Év Tájháza címet, a díjazásban a legfőbb szempont az volt, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei falu központjában álló gyűjtemény és a szőlőhegyi présház szakmailag hiteles képet tár a látogatók elé - közölte a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

A Sokoróaljai-dombság vidéke értékes kincseket őrzött meg kulturális hagyományaiból, épített örökségéből, ennek egyik ékes példája a műemléki védelem alatt álló, muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkező Felpéci Tájház. A tudatosan felépített tevékenység része a gazdag programkínálat, amely a közösség aktív részvételével, önkéntesek bevonásával valósul meg – olvasható a közleményben.

A lakószoba tűzhellyel és kemencével. A XIX. században Tiszafüred az alföldi fazekasság híres központja volt, számos mester neve megőrződött, de Nyúzó Gáspár fazekas háza fent is maradt, amiben a mesterség tájházát rendezték be, ahogy lakták és dolgoztak benne. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Mint írják, a tájház példaértékű múzeumpedagógiai tevékenysége kiterjed a bemutatókertre is, amelynek kialakítása újszerű és egyben követendő a hagyományok továbbadása terén. A díjazás során értékelték továbbá, hogy dicséretes a térség oktatási-nevelési intézményeivel folytatott együttműködésük és a határon átívelő tevékenységük is.

A tájegység népi építészetét hűen tükröző épület szoba-konyha-kamra beosztású, háromhelyiséges, egysoros elrendezésű. A felújításkor nagy gonddal óvták meg, állították helyre a földből, sárból, valamint vályogból épült falakat, a földes padlózatot, a nádból készült héjazatot, szakértelemmel alkalmazva a hagyományos építési technikákat, összességében az eredeti körülményeket hitelesen felmutató állapotot megteremtve. A ház berendezése, az enteriőr kialakítása ugyancsak autentikus, egykori evangélikus lakóinak életmódját idézve egyszerű, puritán – emlékeztet a kommüniké.

A Felpéci Tájház nem csupán egy megfelelő módon helyreállított népi műemlék és néprajzi gyűjtemény, hanem a közösségi, hagyományőrző események kedvelt színtere is, ahol a gyerekek elsajátíthatják dédszüleik korának ismeretanyagát, ugyanakkor a felnőttek számára is biztosítottak a programok. Az épületegyüttesen jól megmutatkozik a több évtizednyi szakmai hozzáállás, ezért a tájház főépülete, mely valaha egy felpéci lakóház volt, kiváló állapotban van – áll az összegzésben.

A Felpécért Alapítvány tájházi épületegyütteshez a Kubinyi Ágoston Program segítségével hozzákapcsolták a község szőlőhegyén található hagyományos présházépületet a hozzá tartozó szőlő és gyümölcsössel. A présház sajátos tematikájú kiállítóterével, bemutatójával, a szabadtéri pedagógiai célú használat lehetőségével tovább bővíti a közösségi felhasználás lehetőségeit.

A Felpécért Alapítvány elnöke, Dombi Alajosné szeptember 4-én vehette át Az Év tájházvezetője elismerést, így egy éven belül sikerült elnyerniük a Tájházszövetség két rangos díját is – olvasható a közleményben