Siker

Megnyílt a Látványtér 2021 című kiállítás

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (Malát) kiállítása március 5-ig látható.

Pénteken nyílt meg Látványtér 2021 címmel a magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők reprezentatív szakmai kiállítása a FUGA – Budapesti Építészeti Központban.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (Malát) kiállítása március 5-ig látható – közölték a szervezők az MTI-vel. A megnyitó és a tárlatvezetés pénteken 18 órától mát megtekinthető a FUGA YouTube-csatornáján, az alábbi linken.

A megnyitón Balla Ildikó, a kiállítás kurátora, Zeke Edit, a Malát alelnöke és Erkel László Kentaur, a Malát elnöke mondott köszöntőt. A kiállítást Forgách András író, forgatókönyvíró, dramaturg, műfordító nyitotta meg, majd tárlatvezetést tartott. A magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők reprezentatív szakmai kiállítása az elmúlt két színházi évad alkotásaiból ad válogatást.

MEGHÍVÓ

LÁTVÁNYTÉR 2021

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a kiállítás online megnyitójára és tárlatvezetésre!

Közzétette: LÁTVÁNYTÉR – Az Év Díszlet- és az Év Jelmeztervezője – 2021. február 18., csütörtök

Az alkotók által nevezett művek képet nyújtanak a magyar színházművészet elmúlt két évadának képző- és iparművészeti aspektusairól. A tárlat látvány-, díszlet- és jelmezterveket, előadásfotókat, makettfotókat, 3D-s grafikákat, videofelvételeket mutat be. A kiállítótérben minden alkotó anyaga egy-egy egységesen megtervezett felületen jelenik meg. Egy alkotó munkájáról 5-6 fotó látható. A kiállítás teljes anyaga további fotókkal gazdagítva a megnyitót követően elérhető lesz a Malát honlapján, a http://stagedesign.hu oldalon – mondta el Balla Ildikó az MTI-nek.

A kiállító művészek között van Antal Csaba, Bagossy Levente, Balázs Juli, Bartos Letícia, Bianca Imeldia Jeremias, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Cziegler Balázs, Erkel László Kentaur, Füzér Anni, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Márk, Kálmán Eszter, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kiss Beatrix, Kovács Andrea, Nagy Fruzsina, Nagy Viktória, Orosz Klaudia, Rátkai Erzsébet, Szendrényi Éva, Szűcs Edit, Varjas Zsófi, Vereckei Rita és Zeke Edit. Továbbá a tárlaton versenyen kívül bemutatják a 2019-es Prágai Quadriennálé díjnyertes magyar kiállítását, a Végtelen dűne című alkotást, amely a legjobb kiállítás díját nyerte el az Országok és régiók szekcióban.

Balla Ildikó elmondta: a tárlat egyelőre nem látogatható, mivel a FUGA zárva van. A kiállítás díjátadóját – a járványhelyzet alakulásától függően – szintén online formában tarthatják meg március elején. Akkor fogják átadni a 2019-es, előző kiállításon odaítélt közönségdíjakat, továbbá az idei tárlat résztvevőinek kiadható Az év díszlettervezője és Az év jelmeztervezője szakmai díjat. Ezeket szavazás alapján ítélik oda: a kiállító tervezők döntik el, hogy melyik alkotást tartják az adott évben a legjobbnak.

A közönségdíjra a szervezők az idén is várják a szavazatokat a Malát honlapján. A tárlat anyaga az alábbi linken linken érhető el. A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.