×

Siker

Közel 109 év után megoldódhat a Titanicról bedobott palackba zárt üzenet rejtélye

A kis Mathilde Lefebvre a Titanic fedélzetén utazott családtagjaival, amikor az óceánjáró katasztrófája bekövetkezett. Egy nappal korábban, április 13-án a 12 éves (egyes források szerint 13 esztendős) lányka egy palackot dobott a vízbe. Százöt évvel később egy kanadai család bukkant rá a tengerparti strandon az üvegbe zárt üzenetre.

A végkifejletig, az immár 109 éve a Titanic fedélzetéről vízbe dobott üzenet tudományos igényű azonosításáig jutott az a történet, amelynek felgöngyölítésén négy éve dolgoznak a francia TF1 televíziós csatorna újságírói. Munkájuk nyomán bontakozott ki Lefebvre-ék tragikus története, melyről a FranceBleu rádió honlapja is beszámol.

„Ezt az üveget az Atlanti-óceán közepén dobom a vízbe. Néhány napon belül New Yorkba érünk. Ha valaki megtalálja, kérem, értesítse a Lefebvre családot à Liévinben!” – így szól az üzenet. (Lievin egy 30 ezres település a La Manche csatorna menti Pas-de-Calais megyében – a szerk.)

A kislány üzenetét tartalmazó kis papírdarab a lezárt üvegben kereken 2017-ig várt arra, hogy valaki elolvassa. Ekkor, 105 esztendővel az üzenet vízre bocsátása után egy kanadai család a tengerparton bóklászva, az egyik strandként használt partszakaszon egy viasszal lezárt üvegre lett figyelmes.

A francia TF1 újságírói azóta, többesztendős tényfeltáró munkával, összerakták a kislány történetét, és megtalálták egy ma élő leszármazottját, Jacques et Hélène Lefebvre-t is – írja a hirado.hu.

Mathilde Lefebvre édesanyjával és három testvérével szállt fel a Titanicra, hogy csatlakozzanak a családfőhöz, Frank Lefebvre-hez, aki a jobb élet reményében egy évvel korábban utazott az Egyesült Államokba.

A család egyetlen tagja sem élte túl a brit Olympic osztályú utasszállító hajó 1500 ember életét követelő katasztrófáját. A Lefebvre család a harmadosztályon utazott, ahol a legszegényebb utasok találtak helyet. A hajótörés után Frank Lefebvre megpróbálta felkutatni eltűnt családtagjait.

Az apát nem sokkal később rendezetlen helyzete miatt kiutasították az Egyesült Államokból. Frank Lefebvre tehát kényszerűen visszatért Pas-de-Calais megyei szülőhelyére, Haillicourt-ba, és ott élt élete végéig.

Kételyek a hitelességet illetően

A dokumentum, a kislány levele még hitelesítésre vár, az erről szóló vizsgálat jelentése nyáron készül el. Ha sikerül hitelt érdemlően bebizonyítani, hogy az írás a palackban tényleg a hajó egykori kis utasától, Mathilde Lefebvre-től származik, ez lesz a világ második legrégebbi, megtalált palackposta-üzenete.

A dokumentum hitelességét illetően több komoly kétely, fenntartás is megfogalmazódott. Egyrészt a levél írásmódja, betűformálása eltér attól, ahogy a gyermekeknek az írást tanították Franciaországban a 20. század elején.

A másik komoly ellenérv, hogy a palackot a kanadai partoknál találták meg. Az ismert tengeráramlások okán szinte lehetetlen, hogy a palack ne Európa északnyugati szegmense, hanem az észak-amerikai kontinens felé sodródjon. (Ha valóban ő volt a küldemény küldője, a kislány is arra számított, hogy a francia partokon köt ki a küldeménye.)

A címlapfotó illusztráció.