×

Siker

Tényleg megtalálták a felesleges kilók elleni harc zászlóshajóját?

Egy friss kutatás szerint a szemaglutid segítségével az éhségérzet mellett a kalóriabevitel is jelentősen csökkenthető. Ha engedélyezik, a kezeléssel a magyarok több mint 58 százalékán lehetne segíteni.

Egy új súlycsökkentő „csodaszer” több mint egyharmadával csökkenti a kalóriabevitelt, valamint elnyomja az étvágyat és a sóvárgást – számolt be róla a Daily Mail egy friss tanulmány alapján a hirado.hu.

Azok a betegek, akik hetente kaptak injekciót, mindössze 20 hét alatt a testsúlyuk közel egytizedét vesztették el – huszonötször többet fogytak, mint azok, akik placebót kaptak.

A tesztalanyok alacsonyabb éhségérzetről számoltak be, hamarabb érezték magukat eltelve és

35 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak akkor is, amikor korlátlan, ingyenes ebédet kínáltak fel nekik.

Szakértők szerint a szemaglutid névre keresztelt, a szervezet étvágyszabályozó rendszerét befolyásoló gyógyszer fontos szerepet játszhat az elhízás elleni küzdelemben. Egy havi kezelés költsége körülbelül 30 ezer forintba kerül.

Két csoporton tesztelték, az eredmény meggyőző

A Novo Nordisk gyógyszercég kutatói 72 elhízott felnőtt adatait elemezték a 18–65 éves korosztályban. A vizsgált alanyok felének injekcióval adták be a gyógyszert, míg a többiek placebót kaptak.

A páciensek étvágyának és étkezési szokásainak felmérését a vizsgálat kezdetén, majd 20 hét kezelés elteltével végezték el. A kutatásban résztvevő alanyok rendszeresen reggeliztek, majd öt órával később korlátlan ebédet fogyaszthattak.

A 20. hét után a gyógyszert kapó betegek ebéd közben átlagosan 1736 kalóriát vittek be, ami 940-el kevesebb volt, mint a placebós csoportba tartozók fogyasztása.

A gyógyszeres kezelés alatt állók kisebb étvágyról és jobb éhségkontrollról számoltak be a vizsgálat során, és átlagosan a testtömegük 9,9 százalékát vesztették el közel öt hónap alatt,

míg a többieknél a súlyveszteség 0,4 százalék volt.

Februárban egy másik tanulmány szerint a kezelt betegek a testtömegük átlagosan 14,9 százalékát vesztették el alig több mint egy év alatt.

A magyarok közel 60 százalékán segíthet

A szemaglutidot jelenleg 1 milligrammos adagban használják a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, a legfrissebb vizsgálat során azonban már 2,4 milligrammot használtak az étvágy elnyomására. Jelenleg nincs engedélyezve krónikus testsúlycsökkentő kezelésként, de az alkalmazását folyamatosan felülvizsgálják.

Ha engedélyezik, akkor a szemaglutidnak Magyarországon is nagy hasznát vehetik. A KSH 2019-es felmérése szerint

a magyar népesség 34,3 százaléka a túlsúlyos, 23,9 százaléka pedig az elhízott kategóriába sorolható.

A címlapfotó illusztráció.