Siker

Brutális összegért vásárolta fel az Amazaon a MGM filmstúdiót

A Metro-Goldwyn-Mayer olyan franchise jogokkal rendelkezett, mint a James Bond vagy a Rocky-filmek.

A Jeff Bezos alapította Amazon megállapodott a Metro Goldwyn Mayer (MGM) megvásárlásáról – áll az internetes kiskereskedelmi vállalat honlapján.

A vételár 8,45 milliárd dollár, azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kerül sor az ügylet lezárására. Az Amazon ígéretet tett arra, hogy nem változtat az MGM eddigi koncepcióján. Ez az Amazon történetének második legnagyobb vállalatfelvásárlása, miután 2017-ben 14 milliárd dollárért megszerezte a Whole Foods céget.

Az ügylet révén az Amazon jogot szerez arra, hogy Prime Video platformján vetítse az MGM mintegy 4 ezer filmjét és több mint 17 ezer televíziós showműsorát.

Az MGM-et 1924-ben alapították három filmstúdió egyesülésével, az ezt követő két évtizedben pedig Hollywood vezető filmgyártója volt. A filmstúdió 205, köztük 15, a legjobb filmért járó Oscar-díjjal rendelkezik. Az MGM 2010-ben csődvédelmet kért, de sikerült felülkerekednie gondjain.

A híres oroszlános logóval fémjelzett gyár olyan klasszikusokat adott a mozilátogatóknak, mint a Bond-széria, a Rózsaszín párduc és a Rocky-sorozat. Korábban az Óz, a nagy varázsló és az Ének az esőben is náluk készült.

Az Amazont, a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalatát Jeff Bezos alapította 1994-ben. A Forbes és a Bloomberg milliárdosokat rangsoroló listáján is az 57 éves Jeff Bezos áll az élen a mintegy 188 milliárd dolláros vagyonával. Február elején jelentették be hivatalosan, hogy még az idén, valószínűleg az ősszel lemond Jeff Bezos az Amazon éléről, utódja Andy Jassy, az Amazon internetes szolgáltatásáért felelős Amazon Web Services (AWS) vezetője lesz. Jeff Bezos a továbbiakban az igazgatótanács elnöke lesz.