Siker

Húsz emelet magas Bangkok új Buddha-szobra

Már csaknem elkészült és Bangkok szinte minden részéről látható lesz a thaiföldi főváros egyik templomának óriási Buddha-szobra.

Az 1610-ből származó Paknam-templom, ahol a Buddha-szobor épül, a várost átszelő Csaophraja folyó csatornái által körbefogott szigeten áll. Bár az építkezés már a végéhez közelít, a 69 méter magas szobor átadását valószínűleg 2022-re halasztják a koronavírus-járvány miatt.

A húszemeletes épület magasságát elérő szobron 2017 óta dolgoznak. A rézből és festett aranyból készülő, lótuszülésben ábrázolt Buddha egyes részeit Kínában gyártották, majd onnan szállították Thaiföldre és a helyszínen szerelték össze.

A templom szóvivője, Piszan Szangkapinidzs elmondta, hogy a thai fővárosban futó magasvasút minden részéről látni lehet majd a szobrot. A Buddha szobor felállítását 16 millió dollárnyi (4,7 milliárd forint) adományból finanszírozták. A templom az alkotással a buddhista vallásnak akar emléket állítani és egyúttal a korábbi apát, Phramongkolthepmuni előtt akar tisztelegni, akinek idejében a templom ismert meditációs központtá vált.

A Buddha-szobor építése óta megduplázódott a templom látogatóinak száma és ha a pandémia után megnyílnak az ország határai az idegenforgalom előtt, várhatóan még többen fogják felkeresni – mondta a szóvivő.

Thaiföld legnagyobb, 92 méter magas Buddha-szobra Ang Thong tartományban áll.