Siker

Óriáspandaikrek születtek egy francia állatkertben

A nőstény Huan Huan bocsai 149 gramm és 129 gramm súlyúak.

Huan Huannak négy éve már született bocsa, Jüan Meng volt az első óriáspanda, amely Franciaországban született.

“Mindketten rózsaszínűek, mindketten pufókok és egészségesek” – közölte Rodolphe Delors igazgató.

Azt nem tudni, hogy párzás vagy mesterséges megtermékenyítés révén fogantak-e a pandaikrek. A gondozók egy márciusi hétvégén ugyanis nyolcszor is együtt látták Huan Huant és párját, Jüan Zsit, az állatorovosok azonban biztosra akartak menni, és mesterséges megtermékenyítéshez is folyamodtak. Az óriáspandaikrek születését Kínából, a csengtui óriáspandavédelmi központból érkezett két állatorvos is felügyelte.

Huan Huan és párja 2012-ben érkezett Kínából Franciaországba, kölcsönadásukat akkor a Párizs és Peking közötti diplomácia kapcsolatokat elmélyülésének jeleként méltatták.

Az ikerpár alig néhány héttel az után jött világra, hogy Kínában is levették a veszélyeztetett fajok listájáról az óriáspandát, és átsorolták a sérülékeny fajok közé. A kategóriát azután változtatták meg, hogy a vadon élő óriáspandák száma a több évtizedes fajvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően elérte az 1800-at.

Az óriáspandákat Kínában évekkel azután sorolták új kategóriába, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-ben a levette a veszélyeztetettek listájáról, és a sebezhetők közé helyezte őket. Akkor a kínai szakértők vitatták a döntést arra hivatkozva, hogy ennek alapján az emberek azt hihetik, csökkenthetők a védelmi erőfeszítések.