×

Siker

Összefut a nyál a szánkban Magyország tortája láttán

A Napraforgó névre keresztelt torta lett idén Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Beszterce rózsája elnevezésű tortát választották – jelentették be kedden Budapesten.

A Magyarország tortája díj győztese, Fodor Sándor, a második Borzi Zsolt és a harmadik helyezett, Lakatos Pál (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke elmondta: az idén tizenötödik alkalommal megrendezett versenyen a Magyarország tortája címet Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók cukrászda cukrászának Napraforgó elnevezésű tortája nyerte el, amelynek főbb alkotóelemei a pirított napraforgó, a vilmoskörte, a méz és a csokoládé.

Idén az Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából alversenyt is hirdettek. Erre olyan tortákat vártak, amelyek meghatározó összetevői Magyarország erdeiben, mezein megtalálhatóak. Az erős mezőnyben végül a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián Nimród fantázianevű tortája lett a győztes – közölte Selmeczi László.

A világkiállítás tortája verseny nyertese Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Szintén Füredi Krisztián nyerte meg a Magyarország cukormentes tortája versenyt. Mint Nándori László zsűrielnök elmondta, az idei döntő szoros volt, a győztes végül a Beszterce rózsája lett. A hozzáadott cukor nélkül készült tortában a sárgabaracké a főszerep, a gyümölcs több rétegben is megjelenik, és ízében jól harmonizál a dióval és az étcsokoládéval.

Egy-egy szelet Füredi Krisztiánnak, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmesterének Beszterce rózsája nevű, Magyarország cukormentes tortája címet elnyert és Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók cukrászda mestercukrászának Magyarország tortája címet elnyert Napraforgó nevű tortájából (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt)

A megméretésen – amelyet tizedik alkalommal rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai támogatásával – a leginnovatívabb recept különdíját a szegedi Reök Kézműves cukrászda cukrászai, Novák Ádám és Dovalovszky Barbara nyerték a Szeszélyes dió nevű tortával, míg a legjobb, gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért járó különdíjat Karikó Orsolya, a Vanília & Gelarto cukrászda cukrásza kapta Erdei Nimfa nevű tortájáért.

A győztes tortákat augusztus 20-tól az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.