×

Siker

Eredeti Picasso és Andy Warhol alkotások a kalapács alatt

Több mint 600 millió dollár (178 milliárd forint) értékűre becsült, Andy Warhol és Picasso alkotásait is tartalmazó magángyűjteményt árvereznek el New Yorkban két részletben, idén ősszel és jövő tavasszal.

epa05886093 A visitor looks at the artwork ‘Guernica’ by Spanish artist Pablo Picasso during the presentation of the exhibition ‘Pity and Terror. Picasso’s Path to Guernica’ at the Reina Sofia Museum in Madrid, Spain, 03 April 2017. The show runs from 05 April to 04 September. EPA/CHEMA MOYA

A 65 alkotásból álló Macklowe-gyűjtemény az árverési ház szerint olyan páratlan kollekció, amelyben az elmúlt 80 év nyugati művészetének kiemelkedő alkotásai szerepelnek. Charles Stewart, a Sotheby’s illetékes vezetője elmondta: nem kétséges, hogy a két aukció a világ minden tájáról vonzza majd a legkomolyabb gyűjtőket.

Az ingatlanmogul Harry Macklowe és felesége, Linda több évtizedig tartó házassága alatt gyűjtötte össze az értékes kollekciót. Ám amikor 2018-ban elváltak, a bíróság elrendelte, hogy a vagyonmegosztáshoz adják el a gyűjteményt, és úgy osztozzanak az értékén.

A Macklowe-gyűjtemény darabjaira november 15-én és 2022 májusában lehet licitálni.

Az első aukción szerepel majd Warhol Marilyn Monroe-ról készített híres portréja, Mark Rothko egy óriási festménye és Gerhard Richter tengeri látképe. Ugyancsak novemberben lehet megvásárolni Alberto Giacometti Le Nez című szobrát, Cy Twombly Scattering of Blossoms-sorozatát, és Picasso egy szobrát is, amelyet barátjának, a költő Guillaume Apollinaire-nek ajánlott.