Siker

Megúszták a tűzvészt a világ leghíresebb mamutfenyői

Mindeddig sikerült megmenteni az erdőtüzektől a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban álló híres mamutfenyőcsoportot, a Négy testőrt.

A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt a hónap elején villámlások indították el, és az elmúlt napokban több mint 96 négyzetkilométernyire elterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán.

A National Park Service által közreadott képen Sherman tábornok fája, a tűzálló anyaggal beburkolt óriás mamutfenyő előtt tűzoltók a kaliforniai Three Rivers közelében húzódó Sequoia Nemzeti Erdőben 2021. szeptember 17-én. A burkolattal egy közeledő erdőtűz hőjétől kívánják megóvni az óriást, a világ legnagyobb fáját.
(Fotó: MTI/EPA/National Park Service)

A nemzeti park óriáserdejébe (Giant Forest) vezető utak két-két oldalán álló hatalmas fákat sikerült megóvni a tűztől azáltal, hogy eltávolították a közelükben lévő növényzetet és tűzálló anyaggal borították be a törzsüket – közölte a tűzoltócsapat.

A tűzoltóság szóvivője, Mark Garrett szerint a különleges mamutfenyőket, az idős példányokat – mint amilyen a Négy testőr vagy a Sherman tábornok fája – , nem érte sérülés. A Sherman tábornok fája 83 méter magas, a bejárattól mintegy 4 kilométerre északkeletre áll.

A KNP Complex egyike annak a 13 erdőtűznek, amely jelenleg Kaliforniában ég. Az államban nyár végén és ősszel van az erdőtüzek csúcsszezonja. A lángok leküzdését hátráltatja az elmúlt napok száraz és szeles időjárása.