Siker

A Post Mortem képviseli hazánkat a 94. Oscar-versenyben

Bergendy Péter horrorfilmje több nemzetközi elismerést is a magáénak tudhat, számos filmszemre programjában szerepelt.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a NFI Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Deák Kristóf filmrendező és Novák Emil operatőr vett részt. A héttagú bizottság mintegy 20 idei magyar mozifilm közül választotta ki a Post Mortemet.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült mozifilm főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható. Az operatőri munkáért Nagy András, a vágásért Király István, a hangért Balázs Gábor felelt, a díszleteket Hujber Balázs, a jelmezeket Breckl János tervezte, a zenét Pacsay Attila szerezte. A forgatókönyvíró Zánkay Piros, a történet Bergendy Péter rendező és Hellebrandt Gábor kreatív producer munkája.

A Trónok harca kaszkadőreivel dolgozhattak együtt a főszereplők

Az első világháború és a spanyolnáthajárvány pusztítása után, 1918 fagyos telén Tomás, a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislánynak, akit Hais Fruzsina játszik, a hívására eljut egy faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk.

A forgatáson minden főszereplőnek volt kaszkadőr dublőrje, ők végezték Kósa László kaszkadőrszakértő irányításával a veszélyes jeleneteket. A kaszkadőrök olyan amerikai sorozatokban és filmekben is dolgoztak, mint a Trónok harca vagy a Bosszúállók: Ultron kora.

A magyar filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó Post Mortem 524 snittjében van számítógépes trükk, melyek Benyó Zoltán VFX supervisor vezetésével 10 hónapig készültek. A maszkmester Hámori Dániel volt, a kaszkadőröket Kósa László kaszkadőrszakértő irányította.

A kísértetek és egyes halottak mozgásait az 1918-ban spanyolnáthában elhunyt Egon Schiele rajzai inspirálták, egyes halottpózokat pedig különféle műalkotások ihlették: egyebek mellett Munkácsy Mihály, Csók István vagy Francis Bacon festményei, Robert Capa ikonikus fotója és Bernini egyik szobra. A halottakat kortárs táncosok és néptáncosok alakítják.

A film sorra zsebeli be a nemzetközi díjakat

A Bergendy Péter rendezésében készült horrorfilm világpremierje tavaly ősszel volt a varsói nemzetközi filmfesztiválon, azóta 26 fesztiválra hívták meg, köztük a világ legnagyobb presztízsű horrorfilm-seregszemléire, a spanyolországi Sitgesbe és a londoni FrightFestre. A film a 20. Trieste Science+Fiction filmfesztiválon a szemle különdíját, valamint a Méliés zsűri elismerő oklevelét nyerte el.

„A hátukon futkosott a hideg. Kell ennél több egy horrorfilm rendezőjének?”

– nyilatkozott az elismerés után Bergendy Péter rendező, aki hangsúlyozta, hogy nagyon örülnek ennek az olaszországi sikernek és a zsűri megtisztelő véleményének, amelyben a Post Mortemet olyan briliáns megvalósítású, kitűnő minőségű horrorfilmnek nevezik, amely a műfaj koncepcióját tökéletesen testesíti meg, és tudatosan megújítja a klasszikus kísértetfilm zsánerét.

Ezenfelül idén májusban Bergendy Péter a legjobb rendezés, Zánkay Piros a legjobb forgatókönyv díját kapta Portugáliában a Fantasporto filmfesztiválon. Spanyolországban a június 4. és 12. között megrendezett, fantasy- és horrorfilmeket felvonultató Sombra fesztiválon a Post Mortem a legjobb film, Zánkay Piros a legjobb forgatókönyv, Nagy András a legjobb operatőr, míg Klem Viktor főszereplő a legjobb színész díját nyerte el. Az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriájában – operatőr, vágó, látvány, maszk – a Post Mortem alkotóit díjazta. Ahogyan a pármai nemzetközi filmfesztiválról is a Legjobb film díjával térhettek haza a készítők.

A hazai moziközönség az InterCom forgalmazásában országszerte október 28-tól láthatja a Post Mortemet, amely a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel. A filmvilág legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 94. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2021. január 1. és 2021. december 31. között mutatnak be az adott országban. A jelöltek listáját 2022. február 8-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 27-én kerül sor Los Angeles-ben.