Siker

Új mérföldkőhöz érkezett az emberiség, megérkezett a robotrendőr

A Xavier nevű négy keréken guruló rendőrrobot legfőbb célja a közegészségügyi és rendfenntartó tisztviselők munkájának támogatása. Egyúttal figyelmezteti a járókelőket, ha szabálytalanságot követnek el. A biztonságos navigáció érdekében a gép szenzorokat is kapott, melyeknek köszönhetően képes kikerülni az előre beprogramozott útvonalon elé kerülő akadályokat.

 

A Xavier nevű robot bevezetésével az emberiség egy új mérföldkőhöz érkezett, hiszen teljesen átalakítja és megreformálja a közbiztonság működését és a mindennapi életet. Különösen igaz ez a rendőri intézkedésekre.

A gép szenzorok segítségével egy előre beprogramozott útvonalon halad a hét szinte minden napján, reggel 8-tól 10 óráig, majd déltől 14 óráig, végül pedig 17-től 19 óráig – írja az IoTZóna.

Az ember nagyságú robot tetejére kamerát szereltek, ami érzékeli a közelében lévő gyalogosokat, akadályokat, járműveket 360 fokos szögben, akár a sötétben is, és ezeket a képeket továbbítja a parancsnoki és irányító központba

A kamera alatt pedig egy kijelző és egy hangszóró található, amelyek segítségével az eszköz képes kommunikálni a gyalogosokkal, és udvariasan felhívni a figyelmüket a helyes eljárásokról.

Az eszköz gyakorlati működéséről számos videofelvétel készült, melyeket a fejlesztők, illetve a járókelők készítettek.

Xavier képes érzékelni a füst terjedését, és amennyiben az illető tiltott helyen dohányzik, előre beporgramozott udvarias felszólításokkal kéri meg, hogy hagyja abba.

Jelenleg két gép működik próbaidőszakban a Toa Payoh Central utcáin. Későbbiekben az irányítóközpont munkatársai egyszerre több önjáró gépet is tudnak majd monitorozni és irányítani.

„A két gép a rossz útra tévedt dohányosokat, az engedéllyel nem rendelkező utcai árusokat, a járdákon szabálytalanul közlekedő motorkerékpárosokat és e-robogósokat szűri ki. Továbbá az olyan utcai csoportosulásokat is monitorozzák, amelyek létszáma túllépi a koronavírus miatti korlátozásban megengedettet” – közölte az IoTZóna.

Fontos hozzátenni, hogy nemcsak tájékoztatja a szabálysértőket, hanem folyamatosan közöl oktató jellegű üzeneteket is az emberekkel.

A robotot elsősorban oktatási és példamutatási, nem pedig intézkedési céllal használják. A cél az adatgyűjtés, az elemzőrendszer fejlesztése és az esetleges hibák kiküszöbölése. A begyűjtött információkat egy idő után megsemmisítik.

A Xavier az őt megelőző Matar elnevezésű gép frissített változata, amelyet eredetileg a koronavírus-járvány miatt bevezetett kötelező távolságok betartása érdekében vetettek be.

Szingapúr híres a tisztaságáról, a távol-keleti városállam területén a legkisebb vétséget is, például az utcai szemetelést is büntetik, méghozzá szigorúan:

A szemetelésért első alkalommal kiszabható maximális bírság összegét néhány éve 2000 szingapúri dollárra (közel 460 ezer forint) emelték. Akit másodjára is szemetelésen kapnak, azt 4000 szingapúri dollárra (920 ezer forint) büntetik, de további renitens magatartás esetén ez az összeg akár a 10 000 dollárt is elérheti

– olvasható a The Straits Times helyi napilap weboldalán.

Az ország megbecsüli a köztisztasági hivatalnál dolgozókat: minden május 1-jén, a munka ünnepén szabadnapot kapnak, míg a lakosok helyettük takarítják a közterületeket.

A közterületek tisztaságának védelme érdekében például tiltják a rágógumi bevitelét is. A városállamban megtartott első Forma–1-es futam idején, 2008-ban több csapattagot, újságírót keményen megbírságoltak a rendőrök, mert eldobták a használt rágójukat az utcán.