Siker

National Geographic megválasztotta hazánk legnépszerűbb vidéki városát

A magazin felmérésből az is kiderül, hogy a magyaroknak csak a töredéke szeretne külföldi városba utazni egy hosszú hétvégére.

Eger (Fotó: MTI/Komka Péter)

A National Geographic Irány a város! elnevezéssel reprezentatív felmérést végzett a 18-65 évesek körében, ugyanis kíváncsi volt a magyar lakosság városlátogatásával kapcsolatos szokásaira és persze arra is, melyek a kedvenc magyarországi városok – olvasható a National Geographic közleményben.

Spontán említések alapján a lakosság harmada Budapestet kedveli a legjobban. A főváros utána a második legnépszerűbb város Eger, a harmadik helyen pedig holtversenyben Pécs, Debrecen és Szeged végzett.

A kivilágított mindenki karácsonyfája a pécsi Széchenyi téren (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A kedvenc külföldi városokat tekintve Bécs kapta a legtöbb említést, megelőzve a szintén előkelő helyen szereplő Párizst, Rómát, Londont és Velencét.

Kevesebben szavaztak Európán kívüli városokra, ezek közül New York nevét hozták fel a legtöbben – derült ki a felmérésből.

Konfettieső hullik az elnéptelenedett New York-i Times Square-en közvetlenül az új év beköszönte után, 2020. január 1-jén  (Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes)

A megkérdezettek 33 százaléka elég izgalmasnak tartja a saját városát. Arra a kérdésre pedig, hogy ha valami érdekeset akar látni, melyik várost fedezné fel, a legtöbben azt felelték: nem gondolkodnak sem belföldi, sem külföldi városlátogatáson.

Csupán a magyarok 21 százaléka érzi úgy, hogy ha minden anyagi feltétel adott lenne, hajlandó lenne otthonról elindulni

és repülőre ülni azért, hogy egy hosszú hétvégére elutazzon valamelyik európai városba – írják.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum épülete (Fotó:MTI/Rosta Tibor)

A kutatásban résztvevők közül sokakkal előfordult már, hogy minden cél nélkül, csak úgy sétálni indultak saját városukban: a lakosságnak mindössze 9 százaléka nyilatkozta, hogy soha nem fordult elő ilyen vele, míg 26 százaléka legalább hetente egyszer sétálgat céltalanul. Válaszaik alapján ennek az az oka, hogy szeretnek szabad levegőn lenni, mozogni kicsit, gondolkodni, vagy éppen nem gondolni semmire.

Azok körében, akik nem csinálnak ilyesmit, 47 százalék válaszolt úgy, hogy a céltalan utcai sétálgatás gondolata fel sem merül benne, és 24 százalék szerint ez kimondottan értelmetlen tevékenység. A 18–65 éves magyar lakosság demográfiai összetételéhez képest

a legalább heti egyszer sétálók között többségben vannak a 30–39 éves Budapesten élők.

Azok körében pedig, akik soha nem szoktak sétálgatni, nagyobb arányban vannak 40–49 évesek, alapfokú végzettségűek, és falun élők – mutattak rá.

A címlapfotó illusztráció.