Siker

Pizzasztikus rekordok a világból!

Harmincnégy évvel ezelőtt, 1987. októberében készítették a világ valaha volt legnagyobb pizzáját, amely 94 248 szeletből állt. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a legelképesztőbb pizzarekordokat. Jó étvágyat!

A rekord méretű pizzát Lorenzo Amato és Louis Piancone vendéglátósok készítették a Florida állambeli Havana-ban. A pizza területe 930 négyzetméter volt és az átmérője 43 méter. Súlya pedig nem kevesebb, mint 20 tonna. A 94 248 szeletet több mint 30 ezer, a rekord születését követő néző fogyasztotta el.

Amato 1977-ben New Yorkban már készített egy gigantikus pizzát, és 1987-ben a rekord előtt elkészítette az óriás pizzájának próbaverzióját – írta a Dusty Old Thing. Az első 1987-es monstrum pizza ára 500 ezer dollár körül volt, tehát feltételezhető, hogy a később elkészített legnagyobb pizza is hasonló költséggel járhatott.

Róma a Guiness Rekordok Könyvében

A legnagyobb pizza világrekordját 2012-ben az olaszországi Rómában újra beállították. Ráadásul az a pizza (Ottavia néven) gluténmentes volt, és az is több mint 40 méter átmérőjű volt.

A 23 250 kilogramm súlyú pizzát öt pizzasütő készítette el. A Guinness Világrekordok Könyvébe is bekerült a pizza, amelyet Rómában sütöttek meg. A római vásár területén, 1200 négyzetméteren készült el a rekordétel.

A pizza elkészítéséhez 9 tonna gluténmentes lisztet, négy tonna paradicsomszószt, 190 kilogramm olajat, 675 kilogramm margarint, négy tonna mozarellát és 250 kilogramm sót használtak fel. Az óriási tészta 300-500 Celsius-fok közötti hőmérsékleten sült speciális kemencékben, majd ötvenezer adagra osztották szét.

Hosszúságban is nagy a verseny

Egy kaliforniai pizzaimádó csoport nem csupán több száz embert lakatott jól egy óriáspizzával, de meg is döntötték egy bizonyos nápolyi Guiness-rekordot.

Nápoly után immár a kaliforniai Fontana a világ leghosszabb pizzájának városa. A pizzások és önkéntesek egy szombati napon, 2017 júniusában láttak hozzá a Guiness-rekord megdöntéséhez, az addigi rekordot egy nápolyi csapat tartotta, akik 2016 májusában egy 1,8 kilométer hosszú óriáspizzát sütöttek.

A 2017-es rekorddöntésre a kaliforniai Fontanában került sor, ahol a pizzasütők és az önkéntesek másfél órás turnusokban, megállás nélkül készítették az ínycsiklandozó olasz finomságot. Eredetileg egy 2,1 kilométeres pizzát akartak készíteni, a szósz 2500 kilót nyomott volna, és 1600 kilónyi sajttal szórták volna meg. A pizza így 7700 kilót nyomott volna.

A megsütéshez egy speciális sütőt hoztak az önkéntesek, ami percenként 5 métert „utazott” és végig 371 fokon üzemelt. Bár a segítők is elfogyasztottak pár szeletet, az óriáspizza igazából a helyi hajléktalan szállóknak és az élelmiszerbankoknak készült. Az új amerikai rekordot végül egy 1,93 kilométeres pizzával sikerült beállítani.

Ezersajtos pizza

Ezersajtos pizzával készült új világrekordot felállítani egy francia séf a lyoni Sirha nemzetközi élelmiszeripari vásáron. A párizsi Julien Serri egy youtuber, tapasztalt sajtkészítők, a CNIEL országos tejipari egyesülése és az Auvergne-Rhone-Alpok régió sajttermelőinek szövetsége segítségével kívánta megdönteni az eddigi rekordot, egy 257-féle sajt felhasználásával sütött pizzáét.

A vásár szervezői nem tudták megmondani előre, hogy mekkora lesz a pizza, amelyen ezerféle sajt elfér, csak annyit közöltek, hogy azt szétosztják a látogatók között.

A párizsi konyhafőnök kizárólag hazai alapanyagból dolgozott.

Nem tudni pontosan, hányféle sajt létezik Franciaországban, a CNIEL 1200-ra becsüli a francia sajtféleségek számát, de ez lehet sokkal több is, tekintve, hogy sok, hasonló recept alapján gyártott terméket régiónként más-más néven forgalmaznak.

Az ezersajtos pizzának nem kellett okvetlenül hatalmasnak lennie, a lyoni pizzasütő által tavaly készített 257-sajtos fogáshoz is mindössze egy kiló sajtot szórtak szét egy 30 centis pizzán. Ha minden igaz, a rekordkísérlet sikerült és Julien bekerült a Guinnes Rekord Könyvébe:

Az eseményről a 66Minutes közösségi oldalán osztott meg egy videót.