Siker

Film foroghat a Holdon és a Marson

Akár a Holdon vagy a Marson is forgatna filmet Klim Sipenko orosz rendező-producer, aki vasárnap érkezett vissza a Nemzetközi Űrállomásról, ahol 12 napon át dolgozott a Kihívás munkacímű filmjén.

Sipenko Julija Pereszild színésznő és Oleg Novickij űrhajós társaságában forgatott az űrállomáson, ahol több mint 30 órányi felvételt sikerült készíteni. A 38 éves rendező elmondta, hogy az űrutazás megváltoztatta nézeteit a moziról. Úgy vélte, hogy nem sikerült volna a Földön olyan filmet készíteni, amelyet az űrállomáson forgatott.

A Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott, videófelvételről készített képen Julija Pereszild orosz színésznő, Klim Sipenko orosz rendező és Anton Skaplerov orosz űrhajós (b-j) beszél a moszkvai irányítóközponttal a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson 2021. október 7-én. Sipenko és Pereszild az első játékfilm forgatására készül a világűrben.
(Fotó: MTI/AP/Roszkoszmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség)

Egészen 2022 végéig folytatódnak a film munkálatai, az űrállomáson forgatott jelenetek valószínűleg a végső változat mintegy 25-35 percét teszik majd ki. Jövőre hozzák nyilvánosságra, mikor lesz a bemutató. Sipenko filmjében az észt származású Pereszild egy orvost alakít, akinek sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét, akit Novickij személyesített meg. A cselekményben két másik hivatásos kozmonautának, a filmesekkel együtt október 5-én felbocsátott Anton Skaplerovnak és az akkor már Novickijjel együtt az állomáson keringő Pjotr Dubrovnak is jutott szerep.

Az űrdráma a Roszkozmosz űrvállalat, a Pervij Kanal tévécsatorna és a Yellow, Black and White stúdió koprodukciójában készül. Amikor Sipenkót arról faggatták, leforgatná-e a film folytatását a Holdon, a rendező kijelentette:

„Készen állunk. Hisszük, hogy űrfilmet a világűrben kell forgatni. Ha a Holdról van szó, akkor utazzunk a Holdra, ha a Marsról, menjünk a Marsra. Miért ne? Miért kell egy filmet stúdióban készíteni.”

A 37 éves Julija Pereszild arról beszélt, hogy a feszített munka miatt alig tudták megcsodálni a világűrt az űrállomásról.

„Csak a visszatérésünk előtti napon tudatosodott bennünk, hogy nem töltöttünk elég időt azzal, hogy kinézzünk az ablakokon”

Mind a rendező, mind a színésznő hangoztatta, hogy jól érzik magukat, de még alkalmazkodniuk kell a földi léthez a hosszas súlytalanság után. „Meg kell tanulni ismét járni” – magyarázta Pereszild.

Az orosz űrfilm tervét 2020 szeptemberében jelentették be, négy hónappal az után, hogy nyilvánossá vált a hollywoodi Mission: Impossible sorozat hasonló projektje. Tom Cruise űrrepülése azonban még várat magára.