×

Siker

Természeti csapásoknak is ellenálló vízivárost építenek Dél-Koreában

A tervek szerint Dél-Koreában 2025-re épül meg az Oceanix vállalat vízivárosa.

 

Dél-Koreában, Busan városában valósítják meg az Oceanix vállalat főprojektjét, a vízivárost – közölte a Business Insider.

A tervet már két éve elkészítették, azonban számos tengerparti önkormányzat nem támogatta az ötletet. A dél-koreai város csütörtökön beleegyezett abba, hogy 2025-re otthont adjon egy úszóvárosnak.

A hatszögletű platformokból álló város képes lesz ellenállni számos természeti katasztrófáknak, beleértve az árvizeket, a cunamikat és az 5-ös kategóriájú hurrikánokat.

A hatszögeket széles körben a leghatékonyabb építészeti formák között tartják számon.

Reményeink szerint hasznos lesz a világ minden tengerparti városa és minden olyan tengerparti közössége számára, amely a tengerszint emelkedésének kihívásával néz szembe – mondta Itai Madamombe, az Oceanix egyik alapítója az Insidernek.

A vállalat további célja, hogy a város képes legyen a tengerrel együtt emelkedni, kitermelni az élelmet, az energiát és az édesvizet.

A projekt megvalósítása megközelítőleg 200 millió dollárba (63 milliárd forintba) kerül.

Itai Madamombe elmondta, hogy az ENSZ emberi településfejlesztési programja adatokat gyűjt majd arról, hogyan sikerült a busani fejlesztés. Csapata reméli, hogy ezeket a tapasztalatokat a következő projektjüknél is alkalmazhatják: az Oceanix további tíz másik kormánnyal is tárgyalásokat folytat további úszóvárosok építéséről.