×

Siker

Léteznek az autóvezető halak

agy összetételétől vagy épp a környezettől. A megfigyeléshez pedig egy olyan „autót” készítettek, amit aranyhalak vezetnek.

A dolog viccesnek tűnhet, mégsem az. A kutatók egy négykerekű eszközre akváriumot rögzítettek, melybe egy aranyhalat tettek. A jármű reagál a hal mozgására a vízben. A kutatócsapat csapat képes volt megtanítani az aranyhalakat arra, hogy „vezessék az autót” és elérjenek a célpontokhoz, hogy eledelhez jussanak – írta az IFLScience.

A kutatás részletei a Behavioural Brain Research című tudományos lapban jelentek meg. A megfigyelés eredményei arra engedtek következtetni, hogy a tájékozódás képessége általános lehet, vagyis az aranyhal akkor is tud tájékozódni, amikor egy kerekekre szerelt víztartályban helyezik el -írja a hirado.hu.

Hogy a kutatók számára kiderüljön, mennyire képes a hal tájékozódni, hagyták, hogy az megfigyelje a jármű mozgását. Minden alkalommal, ha a kocsit a kijelölt célhoz „vezette”, jutalmat kapott. A kutatás szerint az állat néhány nap elteltével megtanulja, hogy merre kell mennie a cél elérése érdekében.

[CIKKTÖRZSBELI AJÁNLÓ]

A tudósok összesen hat, különböző nemű aranyhallal próbálkoztak, amelyek nemcsak, hogy képesek voltak eljuttatni a járművet a célhoz, de felismerték, ha rossz irányba fordultak vagy zsákutcába jutottak, illetve ha a tudósok hamis céllal akarták megtéveszteni őket. Sőt, idővel a teljesítményük is jelentősen feljavult: eleinte még 30 percbe telt, míg megtalálták a célpontot, de a kísérlet végére már kevesebb mint egy perc alatt célba értek.

A kísérlet így bebizonyította, hogy az aranyhalak tájékozódása nem függ a víztől.

A címlapfotó illusztráció (Forrás: MTI/EPA/Luong Thai Linh)