×

Siker

Magyar kutatók fejlesztése hozhat áttörést a mezőgazdaságban

A rovarok szagló receptorait használja fel egy új, mesterséges szagló rendszer, mely az E-orr elnevezést kapta.

A kifejlesztett érzékelőrendszer szaganyagok alapján jelez előre kártevőket és kórokozókat. A fejlesztés a rovarok szaglóreceptorainak működését alkalmazta, mivel azok nagyságrendekkel érzékenyebbek a fizikai érzékelőknél.  A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy tetemes károktól megóvják a mezőgazdaságot.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

.

„A növényi precíziós védelem szempontjából hasznos, hogyha egy laborvizsgálat következtében, időben tudunk szólni a gazdának, hogy bizonyos mintákban találhatóak fertőzésre utaló vegyületek, akkor adott esetben az adott mintavételi pont környezetében megtudja állítani ezeknek a fertőzéseknek a terjedését ”– ismertette Dr. Lukács Péter, a kutatás szakmai vezetője.

Hozzátette, ezáltal nem lesz szükség növényvédő szerek használatára a termőterület teljes egészén, ami egyrészről olcsóbbá teszi a termelést, más részről pedig a bio-gazdálkodásnak is teret engedhet.

A mezőgazdaság digitális átallásával rendkívül sok technológiai fejlesztés kerül napi használatba, és ez alól nem kivetél az adatszolgáltatás alapját jelentő szenzortechnológia sem.

A precíziós mezőgazdaságban talán az egyik legfontosabb most az, hogy adatokkal rendelkezzünk, és ahhoz hogy a pontos adatokkal rendelkezzünk, ahhoz megfelelő szenzorokat kell kialakítanunk, alkalmaznunk ” – tájékoztatott dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) tanszékvezető egyetemi docense, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke.

Kiemelt kép: illusztráció