Siker

Egy óriási cápa áll ki Oxford leghíresebb házának tetőszerkezetéből

Az angliai Oxfordban műemlékvédelmi státuszt kapott egy ház, aminek a tetejébe egy hatalmas cápa „fúródott bele”. A jelenlegi tulaj azonban nem örül a változásnak, szerinte az új státusz nem egyezik a szobor eredeti jelentésével.

Az oxfordi Headington Shark műemlékvédelmi státuszt kapott, annak ellenére, hogy Magnus Hanson-Heine, a jelenlegi tulajdonos hevesen tiltakozott ez ellen. Szerint ugyanis a státusz ellentétes a szobor jelentésével – írta a Mirror.

A cápaszobrot 1986-ban készítette Bill Heine és John Buckley szobrász. A 7,5 méter magas szobor 16 másik helyi műemlékkel együtt kerül az oxfordi műemlékvédelmi nyilvántartásba. A listába olyan helyek és épületek kerülhetnek be, amelyek különleges módon járulnak hozzá a terület jellegéhez.

A Headington Shark műemlékvédelmi nyilvántartásba való felvételét a tanács egyhangúlag hagyta jóvá. A szobor egyik érdekessége, hogy a Nagaszaki bombázás évfordulóján állították fel.

A műemlékvédelmi státusz ellen hevesen tiltakozott a jelenlegi tulaj, Magnus Hanson-Heine, Bill Heine fia – írja a hirado.hu.

„Édesapám és John Buckley szobrász állította fel a szobrot 1986-ban Nagaszaki bombázásának az évfordulóján, tiltakozásul az államilag támogatott hadviselés, a bombázás, valamint a tervezési korlátozások ellen. Szándékosan építési engedély nélkül állították fel a szobrot, amit hat éven át tartó harc követett, hogy megmaradhasson” – mondta Magnus Hanson-Heine.

Az 1986. augusztus 9-én felállított Headington Shark egy sorház tetejéből áll ki. A szobor megrendelője Bill Heine volt és a tervezési korlátozások elleni tiltakozásként készült.