Siker

Friss rangsor mutatja a világ legboldogabb országait

A World Happiness Report, ahogy az elmúlt években minden alkalommal, 2022-ben is rangsorolta az országokat életminőség szempontjából.

A világ százötven országában végeztek felmérést az emberek között, hogy kiderüljön, hol élnek a világ legboldogabb emberei. A felmérésből kiderült az is, hogy világszerte feltörekvőben van a jóindulat, egyre többen adakoznak – írja a CNN.

A felmérésben több témában is kikérték az emberek véleményét. Többek között a nagylelkűséget, az együttérzést, az életvezetési szabadságot, a társadalmi támogatottságot és a várható élettartamot vették alapul, ahol egy tízpontos skálán kellett értékelniük a résztvevőknek.

A felmérés első helyezettje nem okozott túl nagy meglepetést, hiszen Finnország ötödszörre került a ranglista élére, és általánosságban egész Észak-Európa jól teljesített: Dánia a második, Izland a harmadik, Svédország és Norvégia pedig a hetedik és nyolcadik helyet foglalja el.

Idén a legjelentősebb előrelépést három kelet-európai ország Bulgária, Románia és Szerbia tudhat magáénak. A legnagyobb visszaesést pedig Libanon, Venezuela és Afganisztán. Magyarország az 51. helyet érte el.

Az idei jelentés kulcsfontosságú megállapításai közé tartozik az is, hogy az emberekben a pozitív érzelmek több mint kétszer olyan gyakoriak, mint a negatív érzelmek, de ettől függetlenül 2017 és 2020 közötti adatokhoz képest a világ lakossága körülbelül három százalékkal többet aggodalmaskodott az elmúlt évben.

Az első húsz helyet az alábbi országok állnak:

1. Finnország
2. Dánia
3. Izland
4. Svájc
5. Hollandia
6. Luxemburg
7. Svédország
8. Norvégia
9. Izrael
10. Új-Zéland
11. Ausztria
12. Ausztrália
13. Írország
14. Németország
15. Kanada
16. Egyesült Államok
17. Egyesült Királyság
18. Csehország (Csehország)
19. Belgium
20. Franciaország