×

Siker

Hogyan hat az életünkre a korai nyugdíj?

Mindannyiunk álma, hogy mihamarabb elérjük boldog nyugdíjas éveinket. Mégsem mindig felhőtlen az otthonlét. Személyiségfüggő, hogy ki hogyan éli meg életében ezt a nagy változást.

Fotó: Illusztráció (Unsplash.com)

Az emberek nagy része visszaszámol, hogy mikor „teheti le a lantot” és mehet nyugdíjba. A bangkoki Kasetsart Egyetem tudósai kulcsfontosságú összefüggéseket fedeztek fel a különböző személyiségjegyek és a nyugdíjba vonulással kapcsolatos reakció között.

A tudósok egy több mint kétezer fős, 50–75 év közötti felnőttek bevonásával készült felmérés adatait elemezték. A felmérés célja az volt, hogy megvizsgálja az „öt nagy” személyiségjegy, az extroverzió, a kedvesség, a nyitottság, a lelkiismeretesség és a neuroticizmus, hogyan befolyásolja a nyugdíjba vonuló egyének elégedettségi szintjét.

Eredményeik azt sugallják, hogy az extrovertáltak általában nehezebben boldogulnak, miután véget érnek a munkás évek, míg a kötelességtudó emberek nagyobb valószínűséggel élvezik, ha idő előtt nyugdíjba mehetnek.

A korábbi tanulmányok inkább arra összpontosítottak, hogy a kötelező vagy az önkéntes nyugdíjazás – hogyan kapcsolódik az elégedettséghez. Ezzel szemben most a résztvevőktől a pályaelhagyás mikéntjéről érdeklődtek a kérdőíves felmérésben, a távozás utáni élettel való elégedettségükről, valamint arról, hogy tervezik-e, hogy ismét munkába állnak.

Az elemzés egyértelműen kimutatta, hogy a kötelességtudók nagyobb valószínűséggel, örömmel és minél hamarabb búcsút vesznek munkájuktól, és elégedettek az életükkel a korai nyugdíjazás után. Ezzel szemben az extrovertált embereknek a legnehezebb megbirkózniuk nyugdíjazásukkal. Nyugdíjba vonulásuk után elégedetlenek az életükkel, a jövedelmükkel és a szabadidővel.

Ez a tanulmány nem sokkal azután készült, hogy a kutatók azt állították, hogy a korai nyugdíjazás káros az egészségre. A német Max Planck Társaság a Tudomány Haladásáért intézet olyan amerikai nyugdíjasokat vizsgált, akik 55 és 75 éves koruk között mentek nyugdíjba. Az eredmény meglepő volt. Azoknál, akik legalább 67 éves korukig vártak a nyugdíjazással, az öregedés folyamata lelassult, és olyan betegség kialakulásának a kockázata is csökkent, mint az Alzheimer-kór.

A legújabb kutatási eredmények tehát arra jutottak, hogy előnyösebb a hosszan tartó munkavégzés, mint a korai nyugdíj, nemtől, iskolai végzettségtől vagy a munka milyenségétől függetlenül – írja a Daily Mail.